Novosti dana

I ovog vikenda velike gužve i kolone na graničnim prelazima. Najduže zadržavanje je na Horgošu, gde se u koloni dugoj 5 kilometara na izlazu iz zemlje čeka od 8 do 10 sati. Na Kelebiji je zadržavanje 2 sata, na Batrovcima oko sat vremena, Gostunu 45 minuta. Na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. U toku dana se očekuje povećanje broja vozila na graničnim prelazima, pa se putnicima koji putuju ka Mađarskoj preporučuju prelazi koji su u blizini Sombora, kao što su Bački Breg, Rastina ili Bajmok.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je s profesorom Stojanom Radenovićem, jednim od najcitiranijih matematičara u svetu, i poručio da će država učiniti sve da zadrži naučnike koji su doprineli da naš univerzitet bude visokoplasiran na Šangajskoj listi, uključujući značajno povećanje plata u nauci. Radenović je jedan od najcitiranijih matematičara sveta i ranije je naučne radove potpisivao za Univerzitet u Beogradu, ali ga je u međuvremenu angažovao Univerzitet kralj Saud u Saudijskoj Arabiji da za njih potpisuje naučne radove što je negativno uticalo na plasman našeg Univerziteta na najnovijoj Šangajskoj listi.

Zbog velikog broja požara u brazilskom delu Amazonije predsednik Žair Bolsonaro naredio je slanje vojske koja će pomoći u gašenju vatre. Do odluke je došlo posle velikog pritiska lidera Evropske unije, i saopštenja Francuske i Irske da neće ratifikovati trgovinski sporazum sa zemljama Latinske Amerike ako Brazil ne učini više na gašenju požara. Za to vreme u mnogim zemljama Južne Amerike organizovani su protesti zbog načina na koji se brazilski predsednik odnosi prema situaciji u Amazoniji. Požarima je zahvaćena i Bolivija, posebno pogranične oblasti prema Paragvaju.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da lideri G7 "ne mogu da ostanu nemi" pred požarima u šumama brazilske Amazonije i da će apelovati da se učini sve kako bi se vatrena stihija zaustavila. Ona je rekla da Nemačka podržava poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da se na samitu G7 koji počinje u Bijaricu, razgovara o požarima u Amazoniji. Očekuje da će lideri poslati jasan poziv da se sve mora učiniti kako bi se zaustavili požari u prašumi koja predstavlja „pluća planete".

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović.

Urednik vesti: Tina Amić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво