Novosti dana

Vrhovni sud Severne Makedonije odlučio je da Srbiji ne izruči pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova Tomora Morinu - objavio je Tanjug. Morina je priveden 24-og jula po Interpolovoj poternici Srbije i sproveden u ekstradicijski pritvor u Skoplju. On je u Srbiji optužen za ratne zločine na Kosovu i Metohiji tokom 1998. i 1099. godine.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da država ima plan da za preduzeća koja su godinama bila na teretu budžeta pronadje strateške pratnere, kao što je to uradila u slučajevima RTB-a Bor, Železare Smederevo ili PKB-a. Naglasila je da država ima plan i za "Resavicu", čija bi četiri rudnika- po preporuci MMF-a trebalo zatvoriti. Premijerka je u intervjuu Tanjugu istakla da se nijedan rudnik neće zatvoriti sve dok se za 3 i po hiljade radnika "Resavice" ne obezbedi alternativno zaposlenje. Dodala je da su u ovom trenutku u Srbiji već pokrenuti veliki projekti koji zahtevaju ozbiljno finansiranje delom i iz budžeta za 2020-tu godinu. Izdvojila je sektor infrastrukture i navela da počinje izgradnja Moravskog koridora, kao i treća i poslednja deonica izgradnje brze pruge od Novog Sada do Kelebije. Najavila je investicije u zdravstvu vredne milijardu evra.

U Grčkoj više hiljada vatrogasaca gasi šumske požare. Najveći je na ostrvu Eviji, severno od Atine, koji je i dalje van kontrole. Regionalni guverner je rekao da su požari na ostrvu veoma komplikovani za gašenje, ali da životi ljudi nisu ugroženi. 500 stanovnika je evakuisano. Za samo 24 sata buknulo je čak 56 požara širom Grčke. Iz Hrvatske i Italije poslati su kanaderi kako bi pomogli u gašnje vatre. Niko od srpskih turista nije ugrožen i nije se javljao za pomoć - potvrđeno je iz Konzularnih odeljenja u Solunu i Atini.

Rekom Moravicom u Ivanjici pluta velika masna mrlja od mazuta. Izlila se određena količina mazuta iz rezervoara za grejanje u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju. U Ivanjici je proglašena vanredna situacija. Tokom noći istočene su preostale količine mazuta ,a lokalnoj samoupravi u pomoć su pritekli iz Sektora za vanredne situacije i "Srbijavoda". Na reci su postavljene zaštitne mreže čime je sprečeno dalje nizvodno oticanje.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво