Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je ostavka premijera Kosova Ramuša Haradinaja politički trik, kojim želi još veću popularnost. Vučić je na pres konferenciji izjavio da bi Srbija na to trebalo da reaguje "smireno, odmereno, trezveno i bez euforije". Predsednik očekuje da će u Prištini i Tirani stremiti daljem približavanju i ujedinjavanju i nastavku priče o "velikoj Albaniji". Istakao je da će doći do dodatne homogenizacije Alabanaca i ekstremizacije njihovih stavova.

Kaže da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti. On očekuje jačanje pritisaka na Srbiju, posebno tokom septembra meseca i da će pritisci ići ka tome da Beograd prizna nezavisnost Kosova. Predsednik Vučić je poručio da će Srbija posvetiti još veću pažnju opstanku i bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pojačati diplomatsku aktivnost i zalagati se za ukidanje taksi i nastavak dijaloga.

Bivši portparol takozvane OVK i nekadašnji predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići objavio je da je i on dobio poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu. On je na Fejsbuku naveo da je pozvan da se pred istražiteljima pojavi 24. jula.

Iranska državna televizija objavila je snimak britanskog tankera koji je juče zaplenila iranska Revolucionarna garda. Na snimku se vidi kako je tanker usidren kod luke Bandar Abas nadomak Ormuskog moreuza. Poručeno je da će svih 23 člana posade ostati na brodu u skladu sa bezbednosnim procedurama. Prethodno je Teheran saopštio da je razlog zaplene to što je tanker udario iranski ribarski brod. U međuvremenu je Iranski savet čuvara saopštio da zaplena britanskog naftnog tankera predstavlja odgovor na ulogu Britanije u zapleni iranskog tankera kod Gibraltara. Nemačka, Francuska i Bahrein osuđuju Iran zbog zaplene britanskog tankera u Ormuskom moreuzu. Pozvali su Teheran da odmah oslobodi brod i mornare.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović održala je u kampu "Koridori Srbije" u Beloj Palanci, završni sastanak sa izvođačima radova i drugim učesnicima na projektu izgradnje istočnog kraka Koridora 10. Potvrdila je da će istočni krak ka Bugarskoj biti pušten u saobraćaj na jesen. Ona očekuje da će svi oštećeni lokalni putevi tokom izgradnje Koridora 10 biti popravljeni, u skladu sa ugovorenim obavezama jer je to, kako je rekla, važno za građane koji žive u blizini istočnog kraka Koridora. Ministarka Mihajlović će popodne  razgovorati u Dimitrovgradu sa bugarskim ministarom transporta Rosenom Željazkovom.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво