Gosti iz prošlosti

Grafitna olovka, prisnije – obična olovka. Nekada je bila prva koja se uzimala u ruke. U mnogim kućama bila deo postupaonice. Kad dete prohoda, lomi mu se pogača nad glavom, a pre lomljave na pogaču se stave razni predmeti, pa čega se dete prvo maši, to će mu biti simbol budućeg poziva u životu. Knjiga za nauku, novac za bogatstvo, ključ za domaćinstvo i olovka za književnost i napisanija.

Obična olovka sa gumicom na vrhu, izmišljena da školski sastavi budu ubrljani i papir izgreban jer gumica nikad ne valja. Mekane olovke za crtanja i senčenja, tvrde za pisanje i geometriju. Luksuzna pravarijanta - patent-olovka, u žargonu - patentara. Kasnije evoluirala u onu sa krtom tankom minom koja se ne zarezuje. Lomi se sama i potanja kad se istroši.

Mastiljava olovka. Dva srca za neizbrisiv vlažnjikav trag. Crveno i plavo, kao venska i arterijska krv. Da poteče, mora da se pljune ili da se lizne.

Majstorska olovka iza uveta, četvrtasta ili ovalna ako je stolarska, ili limareva. Da lako legne iza uha i, što je mnogo važnije, da ne može da se otkotrlja.  

Hemijska olovka, kod nas prvo Pelikan zeleno-crna i zeleno-zelena. Mine za hemijsku olovku koje se kupuju u knjižari, metalne i plastične, i one debele za parkericu, godinama prestižnu među prstima. Svojeglavo sredstvo za pisanje. Ako prestane da radi, najbolje sredstvo za oživljavanje je džep bele jakne ili košulje. Nikad je nema kad ustreba. Omiljena zabava - vršljanje po ženskim torbama.

Pola olovka pola voda, sa plivajućom reklamom ili golišavim slikama. Sedamdesetih naročito na ceni među đacima. U kancelarijama, obavezna kao metalna, teška hemijska sa 4 boje. Poštovana među šefovima raznih fela.

Kozmetičke olovke. Generalno, služe za ulepšavanje, sve dok od ženskih obrva ne ostane samo sasvim tanki ili veoma debeli trag olovke, kako moda zapoveda.  

Trag na papiru za umetnički doživljaj ili - slikarska tehnika olovka.

Trag u šerpi i dosadno odsecanje vrhova - boranija olovka, zelena i žuta. Neki je zovu i zlatna olovka, pa kad kuvaju, posle pokusaju bogatstvo.

„Ja, olovka" - čuveni esej Leonarda Rida iz 1958. Da bi nastala olovka, sasvim obična, najobičnja olovka, hiljade ljudi širom sveta mora u tu olovčicu da ugradi ono šta ima, zna i ume. Šlagvort za nobelovca Miltona Fridmana i njegove tekstove o „Slobodi izbora". Za olovku, sloboda da srcem piše samo kad ono hoće.  

"Olovka za pismo devojci, olovka za pismo momku, olovka za pismo majci, olovka za žalbu ili molbu državi, olovka za podvlačenje, olovka za zaokruživanje brojeva na loto-listiću, olovka za pesmu, olovka za priču..." ako ju je ispričao Goran Petrović. A ako je pričamo mi - onda su to "Gosti iz prošlosti" o olovci.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво