Kojekuda, repriza

Na području Vojvodine javlja se velika mešavina kuhinja, a samim tim i veliki broj različitih jela. Ova kuhinja je mešavina različitih uticaja naroda koji vekovima žive na ovom prostoru, naročito Nemaca i Mađara.

To nam dokazuju nazivi mnogih jela sačuvani do danas: iz nemačkog fruštuk, jauzna foršpajz, cušpajz, knedle, štrudle, krofne...iz mađarskog: perklet, gulaš, paparikaš.

Tokom zime u Vojvodini su od starina postojala tri obroka: doručak ili fruštuk (u 7 sati), ručak (uvek u podne) i večera u (18 časova). Tokom leta, kada su dani bili duži, bilo je i više obroka. Pored uobičajenih tu je pre podne oko 10 sati bila jauzna ili mala uja, a popodne oko 17 časova je bila velika uja. Za ove obroke se obično spremale jabuke u šlafroku, hleba i masti sa alevom paprikom i sl.

Kako izgleda trpeza u Sremu, o tome ćete slušati u ovoj emisiji Kojekuda.

Među omiljena jela ubrajaju se flekice sa kupusom, tj. krautfleke. Sremci kažu da se njima bolan leči. Nadaleko čuveno je još i nasuvo sa krompirom, iliti grenadirmarš, te šufnudle, tašci, šam-rolne. Ipak, od svih jela najveći užitak pruža sremački nedeljni ručak.

Najpre se na trpezu iznosi supa, koja se priprema od različitog mesa, i dugo se kuva na tihoj vatri. Nakon supe, sledi rinflajš. U bukvalnom prevodu sa nemačkog ovo je goveđe meso. Ipak, u našim krajevima pod rinflajšom se smatra meso iz supe koje se služi zajedno sa barenim krompirom i sosom, a koji je najčešće od paradajza (crveni sos), mada može biti i od mirođije (beli sos). 

Kao glavno jelo nedeljom se na sremačkoj trpezi nalazi celo pečeno pile, pileći bataci, krmenadle ili svinjska rebra pečena u saftu, a često i meso pohovano u jajetu i prezlama. Kao dodatak, služi se i krompir pire, te sezonska salata. E, ovde dolazi - štrudla.

Štrudle su važile za specijalitet habzburškog dvora. Reč vodi poreklo od nemački reči Strudel, a koja u označava vrtlog.

Ovaj kolač od kvasnog testa lako se odomaćio u našim krajevima. Naročito je popularna štrudla makovnjača. Služi se topla i hrskava, a njena priprema iziskuje specijalne uslove.

Naime, za tucanje maka koristili su se posebni avani. Mak se udarao 365 puta, a to se radili samo muškarci. Mak se potom stavlja u tanku opnu testa pre čemu mu se dodaju i grožđice i pavlaka. Štrudla makovnjača spravlja se u velikim porcijama i to u prostoriji koja ne sme biti izložena promaju i u koju ne bi trebalo ulaziti tokom pripreme.

Da li ste znali da štrudla, ukoliko je punjena kiselim kupusom, može da se služi i kao glavno jelo?

O hrani i jelima u Sremu pričao nam je Radivoj Lazić, novinar i profesionalni, ali i pasionirani kuvar, iz Šida. Sedele smo u njegovoj primaćoj sobi, okružene kuvarima koje je pisao, poslužene, naravno, kolačima i kafom, i obavijene mirisima i ukusima jela o kojima je pričao tako da ste odmah gladni, stvarno.

I ovog puta sa vama su Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

 

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво