Vreme sporta i razonode

Još jednom su vaterpolisti održali lekciju ostatku planete na nedavno održanoj Svetskoj ligi na plivalištu `Tašmajdan`. Ni munje ni gromovi nisu im mogli ništa, Dejan Savić i njegovi izabranici po ko zna koji put su obradovali naciju, opravdavši oreol najtrofejnijeg srpskog sporta. Ni najprecizniji kalkulatori ne mogu da izračunaju koliko su sve medalja osvojii ovi volšebni momci na takmičenjima širom sveta. Jedva da su stigli i da predahnu, a osvajače Svetske lige očekuje novo značajno prvenstvo, šampionat sveta u kineskom gradu Guangćo, od 14. jula, uz važnu napomenu da će na vaterpolo Mundijalu svaka selekcija moći da se pojavi samo sa po 11 igrača. Naš gost je tihi, skromni, nenametljivi, a tako dragoceni član reprezentacije Srbije Nikola Jakšić. Dobri dečko sa beogradske Zvezdare, inače uspešan student Pravnog fakulteta, već drugu sezonu osvaja trofeje i kao član mađarskog šampiona, ekipe Ferencvaroša.

Operski umetnici, onim neupućenima, na prvi pogled deluju strogo, ali i pored toga što glasom mogu da dostignu neslućene visine, i oni su živi ljudi, od krvi i mesa, sa svojim vrlinama i manama, hobijima koje imaju i drugi ljudi, van njihovog kružoka. Upoznali smo tenora Dušana Plazinića koji je, pored operske scene, aktivan i među fudbalskim stativama, a za našu današnju gošću, Ivanku Raković- Krstonošić, ne zna se u čemu je uspešnija. Najveće role već su iza nje, one o kojima mnogi maštaju, a sudila je i sva bitna vaterpolo takmičenja u svetu, ostvarivši visok rejting i kredibilitet kao arbitar u ovom sportu. Nedavno je na `Tašu` tako otpevala himnu Srbije, da umalo i napim rivalima nije izmamila suze iz oka. I Ivankin brat Ivan takođe je besprekoran među arbitrima, zovu ga `vaterpolo Mažićem`. Fini šlagvort za razgovor sa poštovanom gošćom u Studiju 1 Radio Beograda. 

`Crveno-bela` sportska porodica od pre devet dana ima i futsal tim. Na Stadionu "Rajko Mitić" tog 20. juna osnovan je Klub malog fudbala Crvena zvezda, koji je istom prilikom primljen i u veliku porodicu, Sportsko društvo. Zvezdini futsaleri prve zvanične utakmice odigraće u Prvoj ligi Srbije 2019/20. U izveštaju sa Osnivačke skupštine nije, međutim, navedeno gde će `crveno-beli` igrati kao domaćini. To je tek jedno od brojnih pitanja za gosta emisije Vreme sporta i razonode, Miloša Alilovića, tim menadžera i šefa struke u novoformiranom futsal klubu. Popularni Alila, jedno od omiljenih lica devedesetih godina prošlog veka na beogradskim `zelenim tepisima`, svoj ogroman talenat poslednjih sezonaa usmerio je upravo u pravcu futsala, obučavajući neke nove klince koji vole `fudbal na petoparcu`.Ko zna, možda nije daleko dan kada ćemo imati večiti derbi i u futsalu, to bi sigurno doprinelo dodatnoj afirmaciji ovog sporta. Čeka se odgovor iz Humske ulice.

SPD RK Radnički 1964 godinu ipo dana funkcioniše kao sportsko privredno društvo u formi javnog preduzeća grada Kragujevca. Jedna od retkih sportskih družina u Srbiji  koja pod svojom `kapom` ima i mušku i žensku ekipu, kao i 4 takmičarske ekipe u seniorskom pogonu. Pored uspeha muške i ženske ekipe u Super B diviziji, kao i odličnih rezultata mlađih kategorija, Radnički 1964 ima i besplatnu školu rukometa, u kojoj rade licencirani treneri, osposobljeni za rad s decom. Saša Jančić, član Upravnog odbora kragujevačkog Sportskog društva, ispričaće nam i druge aktuelnosti iz tabora Radničkog, u kome- pored lopte- drže do toga da igrači budu jednog dana i akademski građani, dokazujući da sport i knjiga idu jedno uz drugo. 

Veljko Nenadić je dobitnik prestižne nagrade Enio Morikone ! Mladi smederevski kompozitor i pijanista Veljko Nenadić, na šestom takmičenju horskih kompozicija u Firenci, bez starosnih ograničenja, osvojio je prvo mesto sa horskom kompozicijom „Haiku", na stihove Macua Bašoa. Ovu nagradu trebalo bi da primi u Firenci 26. jula ove godine, za vreme Festivala horske muzike. Osim toga, na ovom nadmetanju 2020. godine kompozicija Veljka Nenadića biće obavezna za sve horove koje se takmiče u kategoriji savremene klasične muzike, a kao ovogodišnji laureat, pozvan je da na narednom takmičenju bude član međunarodnog žirija. Veljko Nenadić inače je student druge godine beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti - odsek kompozicija, u klasi akademika Isidore Žebeljan, kao i bivši đak Muzičke škole  "Kosta Manojlović" u Smederevu. 

Pomenuli smo goste koji će podeliti deo subotnjeg popodneva sa ekipom emisije u studiju Radio Beograda 1 i sa slušaocima ovog programa, a ponudićemo, kao i obično, i brojne predloge za oplemenjivanje duše, u vidu najava lepih dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života, kao i brojnih manifestacija kojima Srbija obiluje, posebno tokom letnjih meseci. U etno selu Mačkov kamen, sutra se održavaju `Dani međaša`. Početkom jula u Sokobanji uvek je manifestacija `Sveti Jovan Biljober`. U Leskovcu se od 3. do 6. jula održava Karneval , u Brusu je  `Kopaoničko Metođe`, a u Apatinu tradicionalne `Ribarske večeri`. U `Galeriji 73` na Banovom brdu aktuelna je izložba atraktivnih fotografija Aleksandra Radoša `Hercegovina našim očevima, za pokoljenja`. 

 

Pred nama je i prvo otvoreno Svetsko prvenstvo u lovu soma bućkom `Srbija 2019`. U toku je devetnaesti festival `Dani orgulja` u katedrali Blažene Djevice u Beogradu. Senje je danas domaćin manifestacije `Zaigrajmo Vidovdansko kolo`. U Ovči se sutra odvija `Višnjijada`. U toku je veliki `Afro festival` u Muzeju afričke umetnosti na Topčiderskoj zvezdi. VIS Limunada održaće letnji koncert u bašti Kulturnog centra `Grad`. Internacionalni festival kratkog igranog filma `Bašta Fest` održava se podno Tare, u Bajinoj Bašti. 

Od 3. do 7. jula u Sopotu se održava 48. tradicionalni filmski festival. Još danas i sutra u toku je `Viminacijum Fest`. Slikar Miloš Šobajić dobitnik je nagrade `Longin`, povodom `Vidovdanskih svečanosti`, u Gračanici, gde se predstavio ljubiteljima umetnosti i lepom izložbom svojih radova. Deseti festival vlaškog narodnog stvaralaštva `Omoljanca` održava se 6. jula. U Mokrinu je Ljubivoju Ršumoviću dodeljena nagrada `Raša Popov`, za dugogodišnji doprinos dečjem stvaralaštvu. Osma sezona ciklusa `Fakultet muzičke umetnosti i Gvarnerijus nagrađuju` nastavlja se večeras koncertom klavirskog kvarteta `Animato`.  

U sredu, 3. jula, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka`, iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin. U Leskovcu se održava Balkanska smotra mladih strip autora. U Kraljevu- šesti po redu `Anfitetar`, festival alternativnog pozorišta. Kod Česme na Banovom brdu večeras je novi skup članova i ljubitelja Udruženja `Poeta`. Dvadeset druga `Kosidba na Marovcu` biće održana naredne subote. Očekujemo i početak Evropskog prvenstva u raftingu `Vrbas 2019`. Privodi se kraju festival `Art Link` mladih talenata. Mjuzikl „Pećina" za koji je muziku i songove napisao Ivan Ilić, u režiji Jane Maričić, premijerno je izveden u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić" u okviru programa Beogradskog letnjeg festivala (Belef). Na Zlatiboru je otvoren Omladinski kulturni centar. `Kombank dvorana`, nekadašnji Dom sindikata, danas obeležava 62 godine postojanja. Opera i teatar `Madlenijanum` svoju 21. sezonu završava u subotu 29. juna 2019. godine baletom Krunislava Simića `Krvava svadba - Bolero`, na Velikoj sceni zemunskog pozorišta. Sledi nekoliko gostovanja.

Upravo Opera i teatar `Madlenijanum` obradovaće i ove subote nekoga od naših slušalaca besplatnim ulaznicama za oproštajnu predstavu, dok će Muzička kuća `Jugoton`, Nušićeva 27, dodeliti aktuelne kompakt diskove sa svojom etiketom. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić podariće nam još jedan lep predlog jelovnika za nedeljni ručak, prilagođen našim džepovima i godišnjem dobu u kome se nalazimo.

 

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво