Читај ми!

Nušić i Šantić: prijateljstvo dva pisca

''Drvo se na drvo naslanja, a čoek na čoeka.'' Ova naša narodna izreka govori o potrebi čoveka da ima prijatelja. Da je prijatelj dragocen svedoči i Džordž Herbert, engleski pesnik koji je živeo u 16. i 17. veku. Na jednom mestu on kaže :''Stari prijatelj je najbolje ogledalo''. O tome da čovek svoje lice može da ugleda u duši najboljeg prijatelja svedoče mnoga prijateljstva.

U večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba'' ispričaćemo priču o prijateljstvu dva pisca, Branislava Nušića i Alekse Šantića. Ovo prijateljstvo na poseban način osvetlilo je likove ovih pisaca, omogućilo im da sami sebe vide mnogo jasnije, a može i nama pomoći da ih kao ljude i stvaraoce bolje sagledamo.

Pogotovo nam se lik Alekse Šantića u ovoj priči ukazuje u popunijem svetlu, pošto je Branislav Nušić ostavio čitav niz živopisnih sećanja koja se tiču kako njihovog prijateljstva tako i samog Šantića. Prijateljstvo ova dva pisca ogledalo se u književnoj saradnji, susretima i razgovorima. Ono je doprinelo i tome da se Nušić zbliži sa Mostarom, kao i da se Aleksa Šantić zbliži sa Beogradom.

U govoru koji je nakon Šantićeve smrti održao u okviru udruženja Cvijeta Zuzorić u Beogradu, govoru koji je pod naslovom ''Iz Šantićevog života'' objavljen u ''Politici'' od 23. marta 1924. godine, Nušić je izneo niz živih sećanja na njihove susrete i zajedničke doživljaje. Iz njih stičemo predstavu ne samo o prirodi lirskog talenta Alekse Šantića nego, na posredan način, i o književnom daru samog Nušića. U ovim sećanjima jasno se vidi i toplina njihovog prijateljstva. U emisiji ćemo čuti pojedine segmente iz ovih zapisa Branislava Nušića.

 Autor emisije: Vojislav Karanović.

Muzički urednik: Radmila Dujaković.
 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво