Kod dva bela goluba

„Veli se: Govor je najveća čovekova osobina, majka razuma i otkrića. Sam Veliki učitelj podučavao je: Govor koji niko ne čuje i koji ne izaziva nikakvu pažnju-ne postoji! Ali on je, kao što rekoh, opominjao da su reči oštrije od olujnog vetra. Nema ruke koja može tako silno da udari kao reč.“ Princ vatre, Filip David

Kako u priči tako i u životu, za Filipa Davida, reči su najmoćnija sila iz čijeg značenja proističe i svetlost i tama , i stvaranje i razaranje i smisao i besmisao ljudske egzistencije.

Književnost, umetnost, dramaturgija,  televizija,  prijateljstvo, učenje, čitanje, ljubav, san i java, stvarno i nestvarno, nebo i zemlja, hodočasnici i pravednici, , sećanje i zaborav,  samo su neke od ključnih reči u životu i književnosti Filipa  Davida o kojima govori u večerašnjoj emisiji "Kod dva bela goluba".

A poveranje u reči i jezik , priču i pripovedanje,  poverenje je u priču o jednom drugačijem svetu jer kako je zapisano u jednoj njegovoj knjizi:  
"Onaj ko sluša, i onaj ko pripoveda, iznad su života i smrti".

Filip David rođen je 1940. godine u Kragujevcu. Diplomirao je jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.  Bio je dramaturg i urednik dramskog programa Televizije Beograd i profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti.
Objavio je tri knjige pripovedaka: "Bunar u tamnoj šumi", "Zapisi o stvarnom i nestvarnom" i "Princ vatre"; tri romana: "Hodočasnici neba i zemlje" , "San o ljubavi i smrti",  "Kuća sećanja i zaborava"; tri knjige eseja: " Fragmenti iz mračnih vremena", "Jesmo li čudovišta" i "Svetovi u haosu".

Autor i urednik emisije Tamara Krstić.
Muzčki urednik Radmila Dujaković.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво