Moja knjiga

Književnica Divna Vuksanović govori o tome zašto voli bajke Hansa Kristijana Andersena. Danski književnik Hans Kristijan Andersen (1805–1875) pisao je drame, putopise, priče i romane, ali je danas je najpoznatiji kao pisac bajki. Više od 150 godina njegova dela se prevode na sve jezike sveta, dramatizuju, ekranizuju, prerađuju u libreta za opere i balete.

Jedan od tumača Andersenovih dela nazvao ga je kraljem dečijih pisaca, i to obrazložio rečima: ''Andersen je kralj jer niko poput njega nije znao prodreti u dušu bića i stvari.'' Andersenove bajke: Slavuj, Mala sirena, Snežna kraljica, Olovni vojnik, Dvojčica sa šibicama...postale su bitan deo kulture mnogih naroda. Njegove bajke poseduju izrazit poetski kvalitet. Pisane su bogatim, lakim i lepršavim jezikom, s puno humora ispod kojeg se često mogu naći ozbiljni, tužni, ironični motivi. U svakom slučaju, njegove bajke čitaoce vode u zanosni svet mašte i omogućavaju mu da život oseti u svoj njegovoj punoći.

Naša sagovornica priča o tome kada i kako je otkrila Andersenove bajke, šta joj one znače i koliko često im se vraća. Čućemo i zašto je Mala sirena njena omiljena bajka.
Divna Vuksanović je književnica, teoretičar medija, redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti i predsednica Estetičkog društva Srbije. Piše poeziju, prozu, eseje, romane, drame i putopise. Objavila je jedanaest knjiga u domenu literarnog stvaralaštva, autorka je tri radio-drame. Do sada je objavila pet naučnih studija u oblasti filozofije i veliki broj stručnih radova.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

Muzički saradnik: Veselin Maldaner.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво