Kod dva bela goluba

U uvodnoj reči kataloga za izložbu „Vasa Pomorišac - od tradicije do moderne“ koja je organizovana povodom 125 godina od rođenja slikara, istoričarka umetnosti Olivera Skoko o ovom slikaru je zapisala:

"Od početnih realističkih osnova, preko ekspresionističkih i secesijskih upliva, pa sve do prisutnijeg konstruktivizma, Pomorišac je bio čas anahron, čas aktuelan, jednako i konzervativan i savremen. Umeo je da bude monumentalan i u malim formatima, upravo kao i u velikim; znao je da nas podseti na renesansnu sliku kad smo navikli da je vidimo jedino u muzejima; pokazao nam je da dekorativnost nije manje važna od autentičnog izraza i konačno, konstantno nas je vraćao u prošla vremena kroz narodnu poeziju i likovna svedočenja koja nam je ostavio obilazeći srednjovekovne manastire."

"Iskušenje sv.Antonija","Kartaši", portret Milanke Vasiljev ,"Kompozicija" "Alegorija smrti" samo su neka od dela koja govore upravo o raznovrsnosti   stvaralačkog opusa Vase Pomorišca. Smatrao je da je  umetnost neodvojiva od društva i da sve ono što čini čovekovu sredinu može imati umetničku formu. Zato se bavio umetnički radom u najširem smislu te reči: radio je freske i ikonostase, vitraže i dekoracije u javnim i privatnim prostorima, pisao je kritike i držao predavanja o umetnosti, ilustrovao dečije pesmarice , radio nacrte za novčanice. 

U večerašnjoj emisiji "Kod dva bela goluba" pokušaćemo da osvetlimo  samo neka  umetnička lica slikara Vase Pomorišca (1893-1961) .

Autor i urednik Tamara Krstić.

Muzički urednik Radmila Dujaković.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво