Vreme sporta i razonode

Vaterpolo reprezentacija Srbije u četvrtfinalu je deklasirala selekciju Kanade, pobedivši je čak sa 15 golova razlike. Današnju emisiju započinjemo uključenjem u prenos polufinalne utakmice Svetske lige, u kojoj izabranici Dejana Savića igraju sa Australijom za plasman u finale. U grupnom takmičenju, Srbija je savladala "kengure" rezultatom 12-8, ali uz dosta muka i posle prekida zbog nevremena u Beogradu. Reporter sa utakmice je Milan Bigović, kome će- u ulozi stručnog konsultanta- pomagati Branko Peković, osvajač titule prvaka Starog kontinenta 2006. godine na istom plivalištu i, sa svojim kolegama i drugarima, drugih značajnih trofeja.

Iz takozvane miks zone plivališta Tašmajdan javljaće se Snežana Pantović. U drugom polufinalnom meču, od 16 časova i 45 minuta, sastaju se Španija i Hrvatska. Finale je na programu sutra, u istom terminu.

Vaterpolistkinje Palilule osvojile su titulu državnog prvaka, posle dvomeča sa Crvenom zvezdom, koja je bila neprikosnovena poslednjih pet godina. Igračice iz istoimene beogradske opštine tokom sezone igrale su i regionalni Dunav kup, bile odlične do same završnice Kupa Srbije, a svakako da je takvim rezultatima doprineo i učinak dvekoje su naše današnje gošće u studiju. Ana i Dragana Milićević su kćerka i majka i- zajedno igraju u redovima prvaka Srbije! Fantastična sportska i porodična priča o 15- godišnjoj devojčici, učenici Srednje vazduhoplovne škole, i njenoj mami, kapitenu Palilule, koja je karijeru počela kada je imala godina koliko njena naslednica sada. I, da se ne ogrešimo, još jedan član porodice Milićević bavi se vaterpolom, to je Draganin sin i Anin brat Aleksa, ali o njemu u nekim drugim pričama, kada još malo odraste i sam se okiti dragocenim priznanjima u svetu sporta.

Tokom popodneva čućemo još jednu interesantnu ličnost- u pitanju je Aleksandar Arči Gavrilović, visokokvalifikovani električar u lazarevačkoj Kolubari. Gavrilović je napravio čuveni aranđelovački hotel Staro zdanje od lego delova, za šta mu je bilo potrebno više od 27 hiljada kockica i dve i po godine rada, danju i noću. Pored ovog lego remek dela, Arči je napravio projekat i za za OŠ "Prvi srpski ustanak" u Orašcu, voleo bi da i to jednom zaživi u praksi.

Zbog utakmica Svetske lige, u Beograd je došao i naš muzičar Nenad Mandić, koji bezmalo tri decenije živi i stvara u Nemačkoj. Naše ritmove i refrene predstavlja širom Evrope, sarađivao je sa brojnim imenima svetske muzičke scene, pridružiće nam se ovog popodneva u studiju, kako bismo čuli dve numere koje je snimio sa svojom saradnicom iz Skandinavije Ingrid Hagelberg.  

Zakoračili smo u leto, koje- po pravilu- donosi dosta manifestacija kulturno-zabavno-turističkog karaktera, pa dobar deo njih najavljujemo i ove subote. U Kušićima kod Ivanjice sutra se održava "Javorski sabor dvojničara i starih muzičkih instrumenata". U Kovačici, takođe sutra, Sabor trubača Vojvodine i grada Beograda, kao jedno od eliminacionih takmičenja za "Zlatnu trubu" u Guči. Sutra počinju i "Dani Lazarevca", dok će se u Banji Koviljači održati tradicionalni "Kraljevski karneval".

U Vladičinom Hanu očekuju nas manifestacija "Oj, Moravo" i "Vidovdanski dani". Ovaj veliki praznik obeležava se u mnogim mestima Srbije, baš kao i pomenuti koncerti i nadmetanja duvačkih orkestara- jedno od njih će biti u Knjaževcu, pod nazivom "Zvuci trube sa Timoka", dok će se Međunarodni festival dečjeg folklora "Vidovdanski susreti" održati u pozorišnoj dvorani u Staroj Pazovi, u organizaciji KUD "Branko Radičević".  

Biće reči i o lepim manifestacijima, posvećenim velikim imenima naše književnosti- u Elemiru su "Sremčevi dani", posvećeni Stevanu Sremcu, dok se u Mokrinu održava "Memorijal Miroslav Mika Antić", u znak sećanja na pesnika, scenaristu, režisera, slikara, glumca i velikog panonskog boema. U Kraljevu će biti održan rokenrol kraj Ibra, odnosno  koncert "Rock and River". "Gitarijada Vojvodine" održava se u Kisaču, na stadionu FK Tatre.

Govorićemo danas i o karnevalu u Beloj Crkvi, Festivalu monodrame i pantomime u pozorištu "Pinokio", festivalu "Enter" u Topčiderskom parku, saboru "Vrela Homolja" u Žagubici. Ukazujemo i na novosadski "Infant"- internacionalni festival alternativnog i novog teatra, zatim na peti po redu "Water Fest" u istom gradu, kao i na "Čiker maraton", u organizaciji Planinsko biciklističkog kluba Čiker- ove godine maraton se vozi na potezu Kraljevo- Tivat. 

Vaterpolo, danas, dakle u prvom planu, ali to ne znači da neće biti drugih sportskih aktuelnosti, kao i novosti iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Ova emisija je kao "pokretna traka" i u hodu beleži najveći deo onoga za šta procenimo da bi moglo biti interesantno našim slušaocima. Njima i danas delimo prigodne poklone, zahvaljujući Muzičkoj kući "Jugoton" u Nušićevoj 27 i književnom stvaraocu Radetu Panteliću, obradovaćemo ih i novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića.  

 

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво