Novosti dana

O pretnjama i izazovima koje donosi novo doba internet revolucije u oblasti zaštite intelektualne svojine - govorilo se u Banjaluci - na regionalnoj konferenciji "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak". Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je govoreći na skupu, istakla da je naša percepcija o tome što, jaka ekonomija treba da se menja i da upravo tu činjenicu smatra jednim od najvećih uspeha njene Vlade. Istakla je, da je Srbija otvorila Poglavlje 7, pravo intelektualne svojine.

Do kraja godine, Srbija kreće sa izvozom svinjskog mesa u Kinu, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović posle potpisivanja Sporazuma o izvozu mesa i mlečnih proizvoda sa zamenikom ministra Generalne uprave carina Kine Žang Jiven. Dozvole srpskim proizvođačima izdavaće kineska uprava carina posle inspekcije objekata koja počinje sledećeg meseca. U Srbiji se godišnje proizvede oko četiri miliona svinja a maglo bi oko 14 miliona.

Na sastanku predstavnika Saveza srpska malina iz sedam opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga u Ministarstvu poljoprivrede sa velikim brojem hladnjačara iz Arilja, Užica i drugih gradova, dogovorena početna otkupna cena 150 dinara po kilogramu malina. To je za RTS potvrdio predsednik Saveza srpska malina Milan Đukić, koji ističe da zbog dobre otkupne cene malinari mogu da odahnu.

Za učenike osmih razreda počelo je polaganje male mature. U prvom ispitnom danu učenici su rešavali test iz srpskog jezika i književnosti, sutra će rešavati zadatke iz matematike, a u sredu kombinovani test koji se sastoji od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Završni test u Srbiji polaže ukupno 69.595 osmaka, a slobodnih mesta u srednjim školama ima 76.000, što znači da mesta ima za sve.

Četvrta utakmica finalne serije plej-ofa košarkaške Superlige Srbije između Partizana i Crvene zvezde igra se od 18 časova u dvorani "Aleksandar Nikolić". Crvena Zvezda vodi sa 2:1 u pobedama i na korak je do odbrane titule.

U Italiji je počelo Evropsko prvenstvo za fudbalere do 21 godine. Mlada reprezentacija Srbije svoj premijerni meč na turniru igra od 18 sati i 30 minuta u Trstu, a protivnik je Austrija.

Urednik emisije Nataša Raketić
Urednik vesti Marica Serdar



Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво