Novosti dana

Opstanak sela je od presudnog značaja za Srbiju i važno nacionalno i bezbednosno pitanje, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić na konstitutivnoj sednici povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije. Najavio je podršku svim merama tog tela. Dodao je da država sada može mnogo više da pomogne razvoj sela nego ranije zbog stanja finansija i razvoja ekonomije.

Srbija se, navodi Vučić, suočava sa depopulacijom, pa gubimo i selo i ljude i to je užasan problem za zemlju. Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić upozorio je na to da se sela  u Srbiji prazne i to je, kako kaže, činjenica. Ističe da srpsko selo nije stvar usputne nostalgije, već bezbednosni i nacionalni imperativ. Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor naglasio je da preporod sela nije stvar nacionalne pripadnosti već zajedničko, nacionalno pitanje svih koji žive u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u narednih 10 dana pokušati da razgovara sa nekim od najbližih saradnika predsednika Donalda Trampa, da ukaže na "nasleđe" vašingtonskih demokrata" na KiM i da zatraži podršku za kompromisno rešenje.

„Ponovo ću uputiti poziv u pisanom obliku predsedniku Donaldu Trampu. Pokušaću da razgovaram sa njegovim najbližim saradnicima o situaciji na Kosovu i Metohiji i tražim podršku za kompromisno rešenje", rekaoje Vučić novinarima.

Britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid potpisao je nalog za ekstradiciju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža - Sjedinjenim Američkim Državama, ali je naglasio da će konačnu odluku doneti sud. Ročište o ekstradiciji počeće sutra. Asanž bi u Americi mogao da se suoči sa optužbama za špijunažu. Osnivač Vikiliksa je pred britanskim sudom osuđen na 50 nedelja zatvora zbog nepoštovanja uslova kaucije i izbačen iz ekvadorske ambasade, koja mu je pružala zaštitu pošto je određeno njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

U železničkoj stanici Resnik u saobraćaj su puštene nove Simensove Vektron lokomotive. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da Vlada ulaže u razvoj i modernizaciju železnica kako bi Srbija postala nezaobilazni tranzitni koridor. U nabavku novih 16 lokomotiva uložena su 64 miliona evra.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović
Urednik vesti: Tina Amić



Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво