Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, pre svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine. Predsednik Vučić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u regionu.

Zahvalio je kancelarki Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces. On je, međutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku Merkel da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina. Dvoje sagovornika su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke, ukazavši na to da nemačke kompanije, koje posluju u našoj zemlji, zapošljavaju oko 60 hiljada srpskih radnika. Predsednik Vučić je pozvao kancelarku Merkel da ponovo poseti Srbiju.

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je današnji razgovor Vučića i Merkelove svojevrsna priprema za samit u Parizu prvog jula, za koji, kaže, nije sigurno da će biti održan. Predočio je da sastanka neće biti "ako takse ne budu ukinute". Veruje da će redovna sednica Saveta bezbednosti o situaciji na Kosovu i Metohiji u ponedeljak proći u senci intervencije specijalnih policijskih snaga na severu Kosmeta, hapšenja i povređivanja dva pripadnika UNMIK-a. Istakao je da je Srbija za kompromis, a da albanska strana ima drugačiji pristup i želi da naša zemlja prizna Kosovo.

Na auto-putu Beograd-Niš kod mesta Bagrdan nedaleko od Jagodine rano jutros dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je život izgubila beba stara 14 meseci. Povređene su dve osobe, roditelji bebe, a reč je o državljanima Mađarske, saopšteno je iz policije. Svo troje putnika nakon nesreće odmah su prebačeni u bolnicu u Jagodini, ali je nažalost beba preminula u bolnici. Teže povređeni otac, sa povredama kičme, iz Jagodine je transportovan u bolnicu u Kragujevac, ali nije životno ugrožen. Majka je prošla sa lakšim povredama. Pretpostavlja se da je vozač zaspao za volanom, probio zaštitnu ogradu i sleteo pored puta.

U dve objave na Tviteru, američki predsednik Donald Tramp javio je da je postignut dogovor sa Meksikom o borbi protiv talasa ilegalne migracije iz te zemlje u Sjedinjene Američke Države i da se zato najavljene tarife na meksičku robu odlažu na neodređeno vreme. Posle sastanka u Stejt Dipartmentu vest je potvrdio i meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard. Meksiko će preduzeti do sada nezabeležene korake da smanji nelegalne migracije. To podrazumeva i raspoređivanje dodatnih vojnih snaga po celom Meksiku, posebno na južnoj granici. Prema postignutom sporazumu Sjedinjene Američke Države moći će svaku osobu koja je ilegalno prešla granicu da vrati u Meksiko gde će meksička vlada obezbediti boravak dok se razmatra zahtev te osobe za azil ili useljeničku vizu.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво