Novosti dana

U Srbiji se i danas se intenzivno radi na ispumpavanju vode i sanaciji terena u opštinama koje su pogođene poplavama i u kojima je proglašena vanredna situacija. Prema podacima uprave za vatroglasno-spasilačke jedinice MUP-a, poplavljeno je više od 600 objekata i evakuisano 312-oro ljudi. Policija u Kruševcu i dalje traga za šezdesetogodišnjim V.C. - meštaninom Selišta kod Trstenika, koji je poslednji put viđen sinoć na traktoru kada je krenuo da obiđe poplavljene njive. Čamcima se pretražuje i reka Riljačka koja je u prethodna tri dana potopila 80 kuća. I dalje je kritično na teritoriji Kraljeva, Lučana, Dragačeva i Despotovca. Predsednica Vlade Ana Brnabić najavila je da će građani pogođeni poplavama biti obeštećeni.

Lideri zemalja pobednica u Drugom svetskom ratu okupili su se u britanskom gradu Portsmutu, kako bi obeležili 75 godina od Dana D, početka iskrcavanja savezničkih vojnika na obalama Normandije. Ceremoniji prisustvuje i više od tri stotine preživelih veterana, od ukupno 150 hiljada učesnika najveće pomorske invazije u istoriji, koja je, potpomognuta vazdušnim i kopnenim napadima, dovela do sloma sila Osovine i oslobađanja Zapadne Evrope.

U okviru programa Podrške Evropske unije u pripremi projekata, ministri Vlade Srbije potpisali su tri memoranduma o razumevanju u oblasti saobraćaja i zaštite životne sredine, u prisustvu šefa delegacije Unije Sema Fabricija. U pitanju su sredstva iz pretpristupnih fondova koje će, ističu zvaničnici Srbije, olakšati put ka članstvu.

U Skupštini Srbije počela je javna rasprava o Nacrtu zakonu o pravima deteta i zaštitniku prava deteta. Skup je otvorila predsednica parlamenta Maja Gojković koja je rekla da je cilj da se stvore uslovi za dalje unapređenje, promociju i poštovanje prava dece.

Danas se širom sveta obeležava Dan zaštite životne sredine. Različite manifestacije i kampanje skreću pažnju na posledice pojedinih ljudskih aktivnosti koje ugrožavaju život na planeti, kao što su zagađivanje vazduha, voda, uništavanje šuma, nestanak velikog broja životinjskih i biljnih vrsta kako bi se stimulisao razvoj ekološke svesti ljudi.

U više od 30  gradova Srbije biće održana manifestacija NOĆ SRPSKOG FILMA.  Biće prikazana po 4 dugometražna i 4 kratka filma. Cilj je popularizacija domaćeg filma. Organizator je Filmski centar Srbije.

U četvrtfinalu Rolan Garosa Novak Đoković oko 15.30 igra protiv Nemca Aleksandra Zvereva. Meč prenosimo na prvom programu. Poznat je prvi polufinalni par -  Rodžer Federer i Rafael Nadal. Švajcarac je juče savladao Vavrinku sa 3:1, a Španac je pobedio Nišikorija sa 3:0.

Urednik i voditelj  Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво