Kojekuda

Sport u maloj varoši počesto je velika priča. Na prvom mestu za varoš samu, a kadgod prebaci njene granice, pa telima, dušom, srcem, osmehom devojaka i momaka obleti i ceo svet, kao kometa. Trčanjem, spretnošću, dobacibanjem, ubacivanjem, udarcima i odbranama, bravurama i fintama o kojima se govori, i koje se pamte, sportisti pronesu i priče o varoškoj kaldrmi i sokacima, važnim zdanjima i znamenitim ljudima, lokalnoj rečici i okolnim potocima, zelenim livadama, igralištima, salama… o svemu onome što je nekada činilo – gde ima sreće, još uvek i čini – duh mesta i vremena, i u njemu – trenutke za pamćenje.

U Smederevskoj Palanci velika sportska priča počinje 1911, kada je - samo osam godina posle osnivanja prvog srpskog fudbalskog kluba, „Šumadije" u Kragujevcu - osnovan Građanski fudbalski klub „Jasenica", koji postoji i danas i takmiči se u Srpskoj ligi Zapad, Zona Dunav.

Član je Sportskog društva „Jasenica", koje u Palanci već više od 70 godina okuplja različite sportove i klubove u kojima se praktikuju, a zove se po reci koja je simbol varoši, iako već dugo ne protiče kroz nju. No, setiće se mnogi, da se to društvo, u periodu posle Drugog svetskog rata, zvalo „Goša", po čuvenom industrijskom gigantu.

A kada se kaže jedno za drugim: Smederevska Palanka - „Goša" - sport, verujemo da će prve asocijacije biti - šah i boks. Naći će se zatim tu i košarka, fudbal, rukomet, odbojka, atletika... kao i imena Slobodana Martinovića-Šoće, Đorđa-Džimija Petronijevića, Miroslava-Mute Nikolića, Dejana Bojovića, Perice Ognjenovića... Sve su to palanačke sportske legende, kako se i zove TV emisija našeg današnjeg „kojekuda" sagovornika, Bojana ŽIvkovića, sportskog novinara i glavnog i odgovornog urednika TV "Jasenica".

Sa vama - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво