Vreme sporta i razonode

Vranjanac Đorđe Merdžijević, iako mu je tek dvadeset treća godina života, uveliko ostvaruje svoje najlepše snove. Profesionalni teniski trener sa juga Srbije već treću sezonu u Šenženu u Kini drži svoju `DSM akademiju` i u potpunosti se posvetio stvaranju novih asova. Jedan od njih, mladić po imenu Lu, uzeće učešće na juniorskom Rolan Garosu. U ovoj lepoj mnogoljudnoj zemlji, Đorđe je pronašao i ljubav svog života, oženio se i ima sedmomesečnog sina Konstantina, koga uspavljuje pesmicama na srpskom jeziku. U ekskluzivnoj priči sa Merdžijevićem, čućemo koliko Kinezi ulažu u vrhunski sport, posebno tenis, sa tendencijom da jednog dana imaju svetske igrače broj 1 i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Tvrdi da se tamo Novak Đoković naprosto obožava, onako kako je nekada bio slučaj sa Batom Živojinovićem. 

Divne vesti sa završnog juniorskog košarkaškog turnira Evrolige u Vitoriji- jedan od naših predstavnika, ekipa Mega Bemaks, osvojio je sjajno drugo mesto i vicešampionsko zvanje u elitnom takmičenju Starog kontinenta. Predvođeni trenerom Brankom Milisavljevićem, Megini juniori redom su pobeđivali evropske velikane Makabi, Bajern i Žalgiris. U finalu su izgubili od Real Madrida sa 95:76, ali mogu da budu ponosni na sve što su pokazali u Španiji. Počevši od igre, do ponašanja na terenu i van njega, jer biti tim važnije je od uspeha pojedinca. Gosti u našem studiju danas će biti Megini igrači Vladan Musić i Aleksa Marković.

Studenti Pravnog fakulteta u Beogradu osvajači su evropskog Univerzitetskog kupa u futsalu, održanog nedavno u Milanu. Redom su pred našim studentima padale selekcije iz Slovenije, Alžira, Španije, Libana, Slovačke i Češke. Ovim trijumfom Pravni fakultet je objedinio titule šampiona Univerziteta u Beogradu, Svetskog i Evropskog Kupa što nikada nije pošlo za rukom ni jednoj našoj selekciji i, ujedno, obezbedio direktan plasman na Svetski šampionat u novembru u Puli. Naši gosti su igrač Aleksandar Fric i golman Marko Badovinac.  

Futsal selekcija Saobraćajne policije Beograd takođe je na impresivan način predstavljala je našu zemlju u Španiji. Na prestižnom svetskom turniru policije i vatrogasaca na Majorci, u konkurenciji 48 ekipa iz 40 zemalja, naši su osvojili treće mesto. U grupnoj fazi takmičenja pobeđene su ekipe iz Rusije, Litvanije, Holandije, Brazila i Ukrajine (koja je na kraju osvojila turnir). Posle trijumfa u osmini finala i četvrtfinalu, naši u borbi za finale nisu mogli da se odupru odličnom timu iz Sankt Peterburga, koji je sastavljen od profesionalnih futsal igrača. U utakmici za bronzu, Srbi su savladali ekipu iz BiH sa 2:0. Ekipu je uspešno selektirao Zoran Golubović i, uz pomoć Sindikata srpske policije i tehničku i stručnu pomoć fudblskog saveza Srbije, odveo  je na ovaj vrlo značajan i prestižan svetski turnir, gde su naša zemlja i naš sport još jednom reprezentovani na najbolji mogući način.

`Arsenal Fest` održava se krajem svakog juna u Kragujevcu, srcu Šumadije, nekadašnjoj prestonici Srbije. Za samo nekoliko godina postojanja Arsenal se nametnuo kao jedan od najzanimljivijih, najrelevantnijih i najperspektivnijih letnjih festivala na otvorenom u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i ovom delu Evrope uopšte. Svoju posebnost, odnosno ugled jedinstvenog festivala u moru ostalih u regionu, `Arsenal` je stekao zahvaljujući maštovitom spoju pažljivo odabranih izvođača iz Srbije, bivše Jugoslavije i ostatka sveta, sa originalnim i vizuelno fantastičnim ambijentom. Prostor festivala po svemu je jedinstven, a više decenija bio je nedostupan široj javnosti. I ove godine odličan muzički izbor i gosti sa svih strana sveta, izvođači različitih muzičkih žanrova, od 19. do 22. juna u gradu na Lepenici. O detaljima ćemo više saznati od Maje Cvetković, inače predvodnice muzičkog sastava `E Play`, ovoga puta u svojstvu jedne od članica Organizacionog odbora festivala u Kragujevcu.  

Kao i svake subote, i ove najavljujemo niz manifestacija koje se dešavaju širom Srbije. Pred nama je `Sterijino pozorje` u Novom Sadu, ustanovljeno daleke 1956. godine u `srpskoj Atini`. `Sinđelićevi dani`, pak, sastavni su deo turističke ponude Svilajnca. Krajem meseca održava se i umetničko-muzički festival `Posebni` u Nišu. Raška i manastari Gradac biće domaćini smotre `Dani kraljice Jelene`. U Kučevu se naredne sedmice održavaju tradicionalni `Homoljski motivi`, divna smotra narodnog stvaralaštva, kraj zlatonosnog Peka.  

Od 1. do 5. juna održaće se treći po redu međunarodni književni festival `INĐIJA PRO POET`. 2019. Dobitnik glavne nagrade festivala ove godine je srpski pesnik Pero Zubac. Somborske muzičke svečanosti `SOMUS` održavaju se od 1.do 7. juna. `Dani Svetog cara Konstantina i carice Jelene` dešavaju se početkom juna u Nišu. Danas i sutra u Omoljici je dvodnevni međunarodni festival folklora `Nikoljdanski venac`, propraćen bazarom narodnih rukotvorina i promocijom tradicionalnih proizvoda, sve u organizaciji KUD-a `Žisel`. 

Sutra se održava međunarodna smotra oldtajmer vozila, kao i trke motocikala u Bečeju i Novom Bečeju. Na stadionu malih sportova u Subotici večeras je još jedno izdanje muzičkog festivala `Omladina`. `Dani crvenokose boginje` biće obeleženi od 30. maja u Odžacima. Poslednjeg dana ovog meseca dešava se i manifestacija `Zvuci Golije, Javora i Mučnja`. Otvoreno prvenstvo Srbije u triatlonu na programu je sutra. `Limska regata` biće održana od 31. maja do 2. juna u Prijepolju. Rafting asocijacija Srbije prijavila je dve selekcije za Evropsko prvenstvo koje se dešava u Banjaluci početkom jula- devojke do 23 godine i muškarci u takozvanoj `open` kategoriji. 

Od svega po malo, za svakoga po nešto- tako je i danas u našem porodičnom magazinu. Pred nama je tradicionalni međunarodni turnir u rvanju `Ljubomir Ivanović- Gedža`. Park prirode Stara planina po šesti put biće domaćin najveće planinske trke u Srbiji, sportske manifestacije "Ultra trail Stara planina". Četrnaesti festival rane muzike počeo je u Beogradu 20. maja i traje do 12. juna, uz učesnike iz osam zemalja. Za ljubitelje dobrog zalogaja- tu je `Sremska kulenijada`, zakazana za 1. jun u Erdeviku. I evo nas opet kod ftusala, i to ženskog- reprezentacija Srbije, predvođena kapitenom Marijom Armuš, domaćin je jakog turnira u periodu od 28-31. maja. U tri grada- Zrenjaninu, Novom Bečeju i Kikindi, naše dame igraće sa selekcijama Slovačke, Slovenije i Češke. 

I ove subote, podrazumeva se, čućemo predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, spremili smo i brojne ulaznice za kulturna dešavanja našim slušaocima, u čemu su nam i ove subote pomogli Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Kulturni centar Čukarica i Opera i teatar `Madlenijanum`.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво