Novosti dana

Na svečanoj promociji novih pripadnika MUP-a u Novom Sadu, predsednik Aleksandar Vučić najavio je žestok udar protiv narko kriminala u tom gradu. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da će od sutra na ulicama biti 711 novih policajaca i vatrogasaca čime će se osigurati veća bezbednost za građane Srbije. "U Novom Sadu održavamo ovu svečanost upravo zašto što će jedan od žestokih udara događati upravo u ovom gradu, gde ćemo pokazati građanima da možemo da ih zaštitimo od onih koji bi da ugrožavaju budućnost naše dece", rekao je Aleksandar Vučić na promociji pripadnika MUP-a.

Skupština Srbije usvojila je Tijanin zakon. Izmenu Krivičnog zakonika koji predviđa doživotnu robiju za silovatelje i ubice dece, glasovima je podržalo 159 poslanika. Osim vladajuće većine, "za" su glasali i radikali, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i 2 poslanika opozicije - Miladin Ševarlić i Đorđe Vukadinović. Glasanju nisu prisustvovali ostali poslanici koji bojkotuju rad parlamenta, iako su, prema njihovim rečima, potpisima podržali građansku inicijativu. Izglasavanju Tijaninog zakona prisustvovao je i Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić, čiju je inicijativu za ovaj zakon potpisima podržalo gotovo 160 hiljada građana.

Usvojeni su i Zakon o sprečavanju korupcije, izmene zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, zakona o izvršenju krivičnih sankcija i zakona o krivičnom postupku. Poslanici su potvrdili zajam za kredit kod kineske Eksport-import banke za izgradnju dela autoputa na deonici Preljina - Požega, vredan 445 miliona dolara i kredit od oko milijardu dolara za modernizaciju pruge Novi Sad-Subotica .

 Islamska država dovela je oko 5.000 terorista u severni deo Avganistana, na granicu sa zemljama Zajednice nezavisnih država, upozorila je ruska tajna služba Federalna Služba Bezbednosti. Njen direktor je izjavio i da su, prema podacima njegove službe, mnogi od njih bili na ratištima u Siriji. "Posebno zabrinjavajuće je ponovno aktiviranje terorističkih grupa u severnim provincijama Avganistana", rekao je Aleksander Bortnikov, a prenosi Raša tudej.

U Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj otvorena je prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji u koju je uloženo više od milion evra. Parovima bez dece omogućiće se da lečenjem u zemlji dobiju potomstvo. Donori spermatozoida i jajnih ćelija mogu biti muškarci do 40-te godine i žene od 21 do 34-te godine koji prodju testove i preglede propisane pravilnicima.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво