Читај ми!

Mihailo Miša Janketić

U Biblioteci grada Beograda maja meseca 2000. godine glumac Mihailo Miša Janketić obeležio je 40 godina umetničkog rada. Tom prilikom on se setio svojih početaka, prve uloge i svog ulaska u Jugosovensko dramsko pozorište čiji je član bio do 1998. Govorio je i o ulogama koje su obeležile njegovu mladost i o predstavama koje su uticale na njegov život: „Kad su cvetale tikve", „Prljave ruke" i "Zločin i kazna".

 

Pred mnogobrojnom publikom sa glumcem razgovara novinar Feliks Pašić a zahvaljujući razgovoru sačuvanom u tonskom arhivu Radio Beograda u večerašnjoj emisiji „ Kod dva bela goluba" slušaćete kazivanja Mihaila Miše Janketića o životu i pozorištu, o prvim i bitnim ulogama, o odrastanju u Crnoj Gori, o dolasku u Beograd,o školovanju i studijama , o roditeljima i porodici.

Glumački put je Mihaila Mišu Janketića vodio od uloga hrabrih mladića preko uloga karakternih heroja, do uloga istorijskih ličnosti. Bio je vojvoda Živojin Mišić, Marko Miljanov, knjaz Nikola, knez Miloš Obrenović...Igrao je i Staljina i Josipa Broza Tita. Bio je Blagoje u „Putujućem pozorištu Šopalović" Ljubomira Simovića, Gavrilović u Sterijinim „Rodoljupcima" ,Jevrem Grujić u Nušićevom „Narodnom posalniku".

Pored nagrada koje je dobio za glumačka ostvarenja u pozorištu, Mihailo Miša Janketić dobitnik je i nagrade Udruženja filmskih umetnika „Pavle Vuisić" za životno delo. „San" Puriše Đorđevića, „Horoskop" Bore Draškovića, „Zimovanje u Jakobsfeldu" Branka Bauera, „ Kako sam sistematski uništen od idiota" Slobodana Šijana, „Ubistvo na svirep i podmukao način iz niskih pobuda" Žike Mitrovića samo su neki od filmova u kojima je ostvario zapažene uloge .

Autor i urednik emisije Tamara Krstić

Muzički urednik: Dragan Dimić

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво