Doživeti stotu

Gerontološko društvo Srbije izdalo je novi broj stručnog časopisa "Gerontologija" u kojem je obrađeno više značajnih tema posvećenih ljudima trećeg doba. Tim povodom u goste nam dolaze predsednica Gerontološkog društva Srbije dr Dragana Dinić i glavna urednica časopisa "Gerontologija" prof. dr Ljiljana Manić.

Osvrnućemo se i na slabu zastupljenost starih u medijma, iako čine trećinu stanovništva u našoj zemlji. O ljudima iznad šezdesete godine najčešće se piše u trećem licu, u crnoj hronici i na senzacionalistički način. Oni veoma retko direktno govore o svom položaju i svojim problemima. 

Upoznaćemo hirurga, dr Petra Dragića dobitnika nagrade "Prvi svetski ambasador venske estetike" koja mu je uručena u Brazilu. Priznanje je dobio zato što je najbolji u venskoj laserskoj hirurgiji i zato što je uradio najviše takvih operacija na svetu. Dr Petar Dragić laserom je unapredio i doveo do savršenstva operacije koje pacijentu donose brži oporavak za razliku od klasične hirurgije.  

U rubrici za kulturu Svetlana Mladenović će predstaviti roman Donala Rajana "Srce na kapiji" za koji je dobio nagradu Evropske unije za književnost. Inače, izdavači su Rajana za ovaj rukopis odbili 47 puta, pre nego što je ukoričen. Uprkos svemu, sada smo u prilici da u izdanju "Heliksa" čitamo "Srce na kapiji" i na srpskom jeziku.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Prvi program, 9:05.

Naslovna stranica - Dragana Dinić i Ljiljana Manić (Foto/M. Stojadinović)

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]