Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se u 17 časova članovima Sabora Srpske pravoslavne crkve i sa njima razgovarati o aktuelnoj situaciji u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i drugim pitanjima od značaja za Srbiju i srpski narod. Kako je najavljeno iz predsednikovog kabineta, biće reči i o pitanjima od značaja zaodnose države i crkve. Vučić će sednici redovnog godišnjeg zasedanja Sabora Srpske pravoslavne crkve prisustvovati na poziv patrijarha Irineja. Na Sabor dolazi i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik. Dodik je rekao da će govoriti o stanju u BiH i RS.

Na severu Kosmeta u narednih pet dana biračima će se, uoči vanrednih izbora za predsednike četiri opštine u nedelju, predstavljati kandidati Srpske liste i iz albanske zajednice kandidati Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje. Iz Srpske liste pozivaju građane s pravom glasa da u što većem broju izađu na birališta i pokažu jedinstvo u zaštiti prava i interesa srpskog naroda.

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je studentima Diplomatske akademije u Beču kako niko ne može tačno reći da li će Srbija postati članica Evropske unije do 2025. godine, koja je u Briselu označena kao orijentacioni termin za ulazak naše zemlje u Uniju. Srbija će, ocenjuje, sprovesti administrativno-političke reforme, a datum učlanjenja zavisiće od Evropske unije.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i Brok Birman iz Američke agencije za međunarodni razvoj potpisali su Sporazum o garanciji za kredite komercijalnih banaka u iznosu do 30 miliona dolara za mikro, mala i srednja poljoprivredna preduzeća i zadruge. Sredstva su namenjena pre svega početnicima, prednost će imati voćari i povrtari, a na raspolaganju bi trebalo da budu u drugoj polovini godine.

Posle jakih kiša u Bosni i Hercegovini, najviše štete  registrovano je na području Prijedora, gde su se izlile reke Miloševica i Puharska. Poplavljeno je oko dve stotine kuća, a voda je presekla puteve koji povezuju naselja kraj tih reka. Na celom području Prijedora proglašen je prvi stepen zaštite od poplava. Na putu koji povezuje Prijedor sa Novim Gradom bujice su izazvale odrone. Nevreme se približava i Srbiji, gde od juče mestimično pada kiša.

Sve nadležne službe za zaštitu i spasavanje u stanju su pripravnosti zbog najavljenih padavina u naredna tri dana i obavlja se 24-časovni monitoring na svim vodotocima u Srbiji, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Najavljuju se, kaže, bujične poplave, ali ne i izlivanje velikih reka.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво