Doživeti stotu

Ovog prepodneva radio-talasima idemo na južnu stranu Povlena, između Valjeva i Kosjerića, gde u nekoliko zaselaka živi stotinak starijih ljudi. Kako odolevaju surovim ćudima planine i kako se bore sa samoćom saznaćemo od Zorice Anđelić i Melade Ranković iz zaselaka Andići i Anđelići.

Za našu emisiju govore i vremešne Radojka Đurović i Milena Joksimović. Za razliku od vršnjakinja iz zaselaka Đurovići, Andići i Anđelići, one žive u velikoj porodici što im starost čini  bezbrižnijom.

O bezbednosti saobraćaja u našoj zemlji i značaju odgovornog ponašanju starijih pešaka i vozača govoriće direktor Komiteta za saobraćaj Damir Okanović.

Upoznaćemo i ginekologa dr Milana Milenkovića sa Instituta "Karolinska" u Stokholmu. Deo je hirurškog tima koji se bavi presađivanjem materice.  Za zasluge u oblasti medicine predsednik Srbije Aleksandar Vućić ga je za Dan državnosti odlikovao Zlatnom medaljom.

U rubrici za kulturu Svetlana Mladenović će predstaviti zbirku priča "Bata je sit" švedske književnice Mirje Unge. Reč je o pričama u kojima književni  stil  podseća na tok svesti i ukazuje na pogrešno i nasilno u savremenom svetu.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica -  Pašnjak Melade Ranković u Andićima 
broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]