Novosti dana

Novi nemački investitor u Srbiji – "MTU Aero endžins". Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za novinare da je danas veliki dan za Srbiju. Istakao je da trećina letelica u celom svetu ima delove kompanije MTU. Dodao je da je u prethodnom periodu Srbija izgubila svoje mesto među zemljama koje su imale avio-klaster, ali je istakao da se Srbija vraća na nebo evropske i svetske avio-industrije. Najavio je da bi ugovor trebalod a bude potpisan već u junu i da će MTU verovatno doći u neko mesto u okolini Beograda, najverovatnije u Staru Pazovu. U prvoj fazi biće 450 zaposlenih, rekao je Vučić i naveo da misli da će u budućnosti biti više.

Ministar finansija Siniša Mali i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva potpisali su 3 sporazuma vredna 142 miliona dolara, koji se odnosi na modernizaciju poreske administracije, unapređenje rada E-uprave i olakšanje regionalne trgovine. Sa delegacijom Svetske banke razgovarala je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.Teme sastanka bile su strategija razvoja drumskog i železničkog transporta u Srbiji, uklanjanje nefizičkih barijera na granicama, saradnja na velikim projektima i regionalno povezivanje.

U Istanbulu protesti zbog odluke turske Vrhovne izborne komisije da poništi rezultate lokalnih izbora na kojima je pobedio lider opozicije Ekrem Imamoglu. Portparol predsednika Erdogana kaže da je poništavanje izbora pobeda turske demokratije, a Imamoglu da je odluka izdajnička. Novi izbori za gradonačelnika Istanbula zakazani su za 23. jun.

U Severnoj Makedoniji boravi rimokatolički poglavar papa Franja. On će provesti u Skoplju 10 sati, sastao se u predsedničkoj palati sa odlazećim predsednikom Đorđem Ivanovom koji je kazao da je papina poseta došla u trenutku kada je makedonsko društvo duboko podeljeno, a makedonska država teško ranjena zbog neispunjenih obećanja i očekivanja. On je u obraćanju papi Franji, umesto ustavnog naziva te države, koristio termin Republika Makedonija. U toku je misa koju Papa Franja drži na Trgu Makedonija. Prva poseta Severnoj Makedoniji poglavara Rimokatoličke crkve odvija se u vreme jubileja - 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Vatikanom.

Na današnji dan, pre 20 godina, NATO avijacija je na centar Niša izručila kasetne bombe. Poginulo je 16 ljudi, među njima i jedna trudnica, a 18 je teško ranjeno. Bio je to težak dan i za Beograd. U do tada najmasovnijem napadu na našu prestonicu, bombardovan je ponovo centar grada- zgrade Saveznog MUP-a, Generalštaba, Ministarstva odbrane, Vlade Srbije i zgrada MUP-a Savski venac.15 minuta pre ponoći, raketirana je i zgrada ambasade NR Kine u Novom Beogradu. Poginulo je troje kineskih državljana, a ranjeno 20 ljudi. Pošta žrtvama odata je polaganjem venaca.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Marica Serdar.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво