Novosti dana

Delegacija Srbije predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem doputovala je u Kinu u trodnevnu posetu gde će učestvovati na drugom Forumu "Pojas i put". Forum okuplja 40 šefova država i vlada, a predsednik Srbije biće jedan od trojice lidera koji će govoriti na zatvaranju skupa. Na aerodromu u Pekingu, predsednik Aleksandar Vučić i delegacija ministara, dočekani su uz počasnu gardu kineske vojske. Predsednik Vučić će razgovarati sa kineskim i ruskim predsednicima Si Đinpingom i Vladimirom Putinom sutra i u petak, uoči sastanka 29-og aprila u Berlinu sa nemačkom kancelarkom i francuskim predsednikom. Očekuje se da će dobiti podršku za zaštitu ključnih državnih i nacionalnih interesa u trenutku zastoja dijaloga sa Prištinom.

Odmah po dolasku u Peking, srpska i kineska delegacija potpisale su više memoranduma i bilateralnih sporazuma - o izgradnji obilaznice oko Beograda i teretne obilazne pruge, deonica: Bubanj Potok-Pančevo,o rekonstrukciji i modernizaciji deonica pruge na Koridoru 10, Beograd-Niš-Preševo-državna granica sa Republikom Severnom Makedonijom, Memorandum o saradnji o realizaciji projekata „Beogradski metro" i "Pametni gradovi",kao i srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči.

Centralna izborna komisija u Prištini potvrdila je kandidature predstavnika Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje, ali ne i predstavnika Srpske liste za izbore 19-og maja u 4 opštine na severu Kosmeta. Članovi kosovske izborne komisije iz pokreta Samoopredeljenje bili su uzdržani tokom glasanja i onemogućili su prihvatanje kandidata Srpske liste. Za potvrdjivanje kandidata potrebno je osam od 11 glasova članova komisije, koja, medjutim, trenutno ima devet imenovanih članova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da sprečavanje predstavnika Srpske liste da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosmeta jeste čin kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava,pa dalje učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama postaje besmisleno. Djurić je najavio da će odluka o daljim koracima biti doneta nakon konsultacija sa predsednikom Srbije, vladom i političkim predstavnicima Srba sa Kosmeta.

Severnokorejski lider Kim Džong Un stigao je blindiranim vozom u Vladivostok na prvi sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.Na železničkoj stanici u Vladivostoku dočekan je uz vojni orkestar garde. Prva Kimova stanica u Rusiji bilo je mesto Hasan nedaleko od granice gde su mu ruski domaćini priredili tradicionalnu dobrodošlicu hlebom i solju. On je poručio kako je slušao o Rusiji i dugo sanjao da je poseti. Prema pisanju medija, Kim i Putin treba da se sastanu na večeri, a zvanični sastanak se očekuje sutra.

Urednik i voditelj - Slobodan Petrović

Urednik vesti -Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво