Читај ми!

Stara crkva u Kragujevcu

Stara crkva u Kragujevcu, koju je podigao knez Miloš Obrenović, 1818. je prva mitropolitska, katedralna i dvorska crkva u oslobođenoj Srbiji, i deo je nekadašnjeg dvorskog kompleksa, a kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, pod zaštitom je države. Posvećena je Silasku Svetog duha na apostole. Reč je o maloj, jednobrodnoj građevini,u osnovi u obliku krsta, bez kupole, zasvedenoj poluobličastim svodom. Zidana je lomljenim kamenom. dugačka 14, a široka 7 metara.

Protojerej Milić Marković, starešina Stare crkve i naš današnji sagovornik, kaže, da je knez uvek dolazio pre početka službe, zauzimao mesto u tronu i posle njega niko nije smeo da uđe. "I, svi oni iz njegove administracije, odnosno iz njegove pratnje, morali su da se pravdaju ida kažu, zbog čega tog dana nisu došli na službu ili zbog čega su zakasnili".

Na kragujevačkoj crkvi zazvonilo je i prvo zvono u Miloševoj Srbiji, kada je objavljen turski hatišerif o političkoj i kulturnoj autonomiji Kneževine. U njenoj porti, održavana su skupšinska zasedanja, proklamovane važne odluke, donet prvi srpski ustav.  Podignuta je preko puta tadašnjeg dvorskog kompleksa,  da traje vekovima.

Priču zabeležile Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво