Novosti dana

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković prenela je nakon konsultacija sa predstavnicima poslaničkih grupa da je zaključeno da su nužne izmene i dopune Poslovnika kako bi se omogućio bolji rad parlamenta do redovnih izbora. Gojkovićeva je, u obraćanju medijima, objasnila da je održala sednicu Kolegijuma Narodne skupštine i da se otvoreno raspravljalo o tome kako unaprediti rad parlamenta i na koji način da poslanici bolje zastupaju interese gradjana. Rekla je da je zadovoljna načinom i sadržinom diskusija šefova poslaničkih grupa. Učestvovale su dve opozicione partije, odnosno poslaničke grupe - Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, i poslanička grupa Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, zatim i samostalni poslanik Miladin Ševrlić, kao i predstavnici vladajuće koalicije,rekla je Maja Gojković. Ona je navela da je na sastanku zaključeno kako je potrebno da svi zajedno razmisle o izmenama i dopunama važećih pravila i procedure po kojoj radi Skupština.

Vlada Srbije je usvojila predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji bi do kraja nedelje trebalo da bude u skupštinskoj proceduri. Predlaže se da se preostali deo duga konvertuje u evre i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto. Kamatna stopa ograničena je na 3,4 odsto plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4 odsto. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se sa leks specijalisom rešava problem koji postoji više od deceniju i da je posle teških pregovora pronadjeno kompromisno rešenje, navodi se u saopštenju. Obuhvaćeni su svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga. U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona, banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora.

Požar u gotskoj katedrali Notr-Dam u Parizu je savladan. Službe za vanredne situacije trenutno gase tinjajuće ostatke vatre. Krov je potpuno izgoreo, a zvonik se urušio. Posle skoro devetočasovne borbe, požar u katedrali iz 12. veka stavljen je pod kontrolu. Parisko tužilaštvo je saopštilo da je, za sada, isključena mogućnost da je požar podmetnut ili da ima veze sa terorizmom. U Notr- Damu je u toku bila rekonstrukcija, pa bi mogući uzrok mogao biti u vezi sa renoviranjem, vrednim šest miliona evra. Katedralu je sinoć posetio francuski predsednik Emanuel Makron i poručio da će ona biti obnovljena.

Manifestacija "Dani Beograda" počela je svečanim defileom Knez Mihailovom ulicom i polaganjem venaca na spomen-obeležje na Kalemegdanu, mestu gde je poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao 1867. godine ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću. Na čelu povorke bili su orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova i pitomci Vojske Srbije. Dane Beograda koji će trajati do 19. aprila svojim plesom i zvanično su otvorili članovi Kluba ljubitelja plesa.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Irena Jelovac.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво