Moja knjiga

Pesnikinja Marija Šimoković govori o tome zašto voli delo ''Ep o Gilgamešu'', šta joj ono znači kao čitaocu i kao književnom stvaraocu. Sumersko-vavilonski ep o uručkom kralju Gilgamešu jedno je od najstarijih i najvrednijih dela stare mesopotamske književnosti. Delo je kao celina sastavljeno oko 1700. godine pre naše ere ali je, bar u pojedinim svojim delovima, nastalo u još daljoj prošlosti.

Ep o Gilgamešu napisan je na dvanaest glinenih ploča, a svaka ploča odgovara jednom pevanju. Gilgameš "čovek bola i radosti", kralj Uruka, imao je u sebi dve trećine božanske, i jednu trećinu ljudske prirode. I upravo ova jedna trećina ljudske prirode odnosi prevagu, tako da će Gilgameš podeliti sudbinu svih smrtnika. Gilgameš je heroj ali ima osobine despota. Kada izgubi svog prijatelja Enkidua, Gilgameš postaje svestan vlastite smrtnosti, i kreće u potragu za travkom besmrtnosti... Ep govori o podvizima junaka, prijateljstvu, strahu od smrti, spoznaji prolaznosti, i o čežnji za besmrtnošću.

Ovaj ep je uticao na mnoga druga važna dela iz književnosti, od Knjige postanja preko Odiseje pa sve do dela savremene književnosti.

Marija Šimoković je završila filozofiju, smer estetika-etika na Filozofsko-istorijskom fakuletu u Beogradu. Objavila je četrnaest knjiga pesama i dva romana.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво