Talasanje - Šetnja

U Srbiji se godišnje proizvede oko 7 hiljada tona meda. Samo pre nekoliko godina proizvodnja je bila 12 hiljada tona. To je posledica izumiranja pčela, a one nestaju zbog nekontrolisane upotrebe pesticida. Imajući u vidu značaj obnavljanja pčelinjeg fonda, kako za životnu sredinu, tako i za ekonomiju zemlje, pokrenuta je kampanja za zaštitu pčela. Tokom prethodnog meseca održano je nekoliko okruglih stolova kako bi se došlo do ideja o obnovi i zaštiti populacija pčela. Naši sagovornici su Radivoje Ranković iz SPOS-a (Savez pčelarskih organizacija Srbije) i Dušan Vasiljević iz NALED-a.

Pogled u svet uperen je na Bliski istok. Benjamin Netanjahu osvojio je peti premijerski mandat u Izraelu. U Libiji obnovljeni sukobi. O uzrocima i posledicama ovih dešavanja za naš magazin govori  Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Priča o nanotehnologiji, donedavno je spadala u domen naučne fantastike i daleke budućnosti. Danas kada ulazimo u četvrtu tehnološku revoluciju bez nanotehnologija je teško zamisliti bilo kakva istraživanja i razvoj. O tome dokle su stiglo u toj oblasti, kakva je primena u svakodnevnom životu, značaju za medicinska istraživanja, upotrebi i zloupotrebi, razgovaramo sa prof. dr Đurom Korugom pionirom u oblasti nanotehnologija i biomedicinskog inženjerstva.

Saznaćemo kako je genijalnost Leonarda da Vinčija dovela do nekih rešenja koja su preteča vrhunskih naučnih dostignuća, a čiućemo i segmente nove emisije Kojekuda.

Urednik i voditelj je Olivera Stajić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво