Novosti dana

Nakon što su kosovski sudovi preuzeli od Euleksa rešavanje slučajeva ratnih zločina, advokat Nebojša Vlajić, koji je branio Olivera Ivanovića zbog optužbi za navodne ratne zločine, ističe da će sada suđenja biti mukotrpna. Vlajić je za RTS objasnio kako će nevinost morati da se dokazuje pred ljudima koji neće biti objektivni, te, kako veruje, ne mogu doneti pravičnu odluku. Prema njegovim rečima, sudiće se isključivo u Osnovnom sudu u Prištini, što znači da među sudijama neće biti Srba, ili će ih biti u zanemarljivom broju. Kosovski sudovi će se, osim zločinima takozvane OVK nad Srbima, baviti i zločinima nad Albancima, za koje su osumnjičeni Srbi.

Vrhovi kasacioni sud na sednici veća odlučuje o sudbini spornih kredita u švajcarskim francima, odnosno o tome kakva će sudska praksa biti zauzeta u sporovima građana i banaka. Predsednik tog suda Dragomir Milojević kaže za RTS da će stav koji bude usvojen obavezati sudije Vrhovnog kasacionog suda, a da će nižestepeni sudovi moći da donose i suprotne odluke, ali će po reviziji slučajevi doći u Vrhovni kasacioni sud. Moguće rešenje je ukidanje valutne klauzule u švajcarcima i indeksiranje kredita u evrima, kaže Milojević.

Grčki premijer Aleksis Cipras stigao je u prvu zvaničnu posetu Severnoj Makedoniji posle potpisivanja Prespanskog sporazuma. On će najpre razgovarati sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, a potom će biti održana prva sednica Visokog saveta za saradnju Severne Makedonije i Grčke. Po podne se otvara makedonsko-grčki biznis forum, na kojem će učestvovati više od 60 grčkih privrednika.

Skupština opštine Brus usvojila je ostavku predsednika opštine Milutina Jeličića Jutke. Jeličić je funkcioner Srpske napredne stranke i sudi mu se za seksualno uznemiravanje bivše sekretarice Marije Lukić. Ispred sale Skupštine opštine okupili su se predstavnici opozicije, ali i oni koji podržavaju Jeličića. Na sednici bi trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo Opštine Brus.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво