Nedeljom za selo

Optimalni rokovi za prolećnu setvu počinju ovih dana. Očekuje se da će u narednih petnaestak dana biti zasejano oko milion i 600 hiljada hektara kukuruza, soje i suncokreta.Pšenica, koja je zaostala u razvoju zbog kasne setve i suše, polako se oporavlja, ali izvesno je da će rod biti smanjen.

Ako ne bude vremenskih neprilika u narednom periodu, voćari bi mogli da imaju dobru godinu, smatra profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta Zoran Keserović. On, međutim, upozorava da mnogi proizvođači, zbog niske cene voća prošle godine, nisu adekvatno zaštitili voćnjake.

U Srbiji je malo poljoprivrednika zainteresovano za osiguranje plodova, useva i stoke. Mada država subvencioniše premije sa 40 odsto, a u pojedinim delovima zemlje čak i sa 70 odsto, osigurava se svega desetak odsto obradivih površina. U zemljama Evropske unije taj procenat ide čak i do 70 odsto. 

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje "Serbia Organika" predstavilo je javnu bazu podataka koja na dobrovoljnoj bazi okuplja domaće proizvođače zdrave hrane. Ta baza pruža korisnicima sve relevantne podatke o proizvođačima organskih proizvoda, prerađivačima, asortimanu, količinama i standardima.

Poljoprivredni fakultet u Beogradu proslavio je vredan jubilej- sto godina postojanja. Tokom tog perioda obrazovao je više od 23 hiljade inženjera , hiljadu doktora nauka i nekoliko stotina magistara i specijalizanata.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво