Читај ми!

Mihail Šolohov

Svoje najznačajnije delo, roman “Tihi Don”, ono koje mu je 1965. godine donelo Nobelovu nagradu za književnost, Mihail Šolohov počeo je da objavljuje kada je imao svega 23 godine. Iako mu je autorstvo osporavano, potvrđivano i u novije vreme ponovo ispitivano, slovi za jednog od najvećih umetnika reči u svetskoj književnosti. Po rečima Meše Selimovića, pisca: “Tihi Don nije samo završetak tradicije, on je njeno smelo obnavljanje, novi tip romanesknog pripovedanja koji je imao veliki uticaj na svetsku književnost 20. veka. Ne ustručavam se da priznam da je Šolohovljevo iskustvo za mene bilo i ostalo velika stvaralačka škola, jer je “Tihi Don” vrh, vrhunac.

Šolohov je imao velikog uticaja i na Branka Ćopića, koji u tekstu pod naslovom "Moj učitelj", piše: "Velikom delu Mihaila Aleksandroviča Šolohova dugujem prvi revolucionarni entuzijazam svoje mladosti. To delo mi je pomoglo da pronađem svoju književnu stazu i da se oslobodim mnogih mana svoje književne mladosti. Maksim Gorki me je naučio da istinski volim ljude, a Mihail Šolohov, umetnik seljačke duše, dodao je toj ljubavi konkretno ovaploćenje, osmislivši je kod ljudi koji su meni, seljačkom sinu, bili bliski i shvatljivi. On mi je najviše pomogao da izrazim i pokažem ono što sam video i doživeo u najslavnijim danima naše skorašnje prošlosti.

U "Goste iz prošlosti" dolazi nam pisac sa tihe reke Don, koji je u svetsku književnost utisnuo život donskih kozaka - ruski nobelovac Mihail Šolohov.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво