Doživeti stotu

Kako žive meštani sela Drenovci na južnoj padini planine Povlen? Kako se bore sa samoćom u poodmaklim godinama i zašto je sve manje đaka u selima opštine Kosjerić. Naši sagovornici biće Radmila i Ljubisav Đurović iz Drenovaca.

Čućemo i Dragu Tešović (84)  koja se iz zaseoka Radanovci, pre šest godina, preselila kod  kod ćerke Radmile i zeta Ljubisava u Drenovce. To je jedno od retkih  domaćinstava sa četiri generacije, u zaseoku  Đurovića u koje smo stigli u organizaciji Udruženja "Amity - snaga prijateljstva". Baka Draga je poslednjih nekoliko godina, zbog bolesti, u postelji i sa setom govori o danima kada je na selu bilo mnogo više dece i ljudi.

Da li celoživotno učenje može da unapredi komunikaciju ljudi trećeg doba sa zajednicom u kojoj žive? U tome im pomažu učesnici Projekta  "Banka motiva" i "S motivom na put" u kojima vredne ruke pletilja oživljavaju stare zanate. A o njihovim veštinama će govoriti Vesna Rusić direktorka Organizacije "Re Crafts cluster".  

Setićemo se i dana kada nam je u goste dolazila pevačka zvezda Miroslava Mira Vasiljević. Iako se nedavno preselila u večnost, svojim glasom je ostavila neizbrisiv trag u izvornoj narodnoj muzici širom Balkana. Snimila je na stotine albuma narodnih pesama  s najpoznatijim kompozitorima iz bivše Jugoslavije. Osnovala je pevačku grupu "Đerdan" i do kraja života ostala verna matičnoj kući - PGP RTS-u.

U rubrici za kulturu, Svetlana Mladenović će predstaviti roman Jovice Tišme "Boda"  u kojem je opisan život glumca Slobodana Bode Ninkovića. Čućemo kako je glavni junak knjige provodio dečačke dane u Smederevu kraj Dunava.  

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Prvi program, 9:05.

Naslovna stranica (Foto/M. Stojadinović)
Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво