Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru s generalnim direktorom Forin Ofisa za politička pitanja Ričardom Murom, izrazio je nadu da će međunarodna zajednica nastaviti sa racionalnim pozivima Prištini da odustane od takse koju je uvela protiv Srbije i srpskog naroda. Vučić je rekao da će Srbija, odmah po ukidanju tih anticivilizacijskih nameta, biti spremna za nastavak razgovora sa Prištinom. Mur je preneo Vučiću da je od Prištine zahtevao ukidanje takse, kako bi dve strane što pre nastavile dijalog.

Predsednik je sagovornika upoznao s činjenicom da Priština nije ispunila jedinu svoju obavezu iz Briselskog  sporazuma, a to je formiranje ZSO, a uvođenje takse i izglasavanje Platforme u prištinskom parlamentu je najbolji dokaz da Priština ne razmišlja o dijalogu, već o rešenjima koja bi mogla da destabilizuju ceo region. Sa Ričardom Murom odvojeno su se sastali i predednica Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova.

Američki Stejt department ocenio je da su na Kosovu prošle godine zabeleženi problemi u oblasti ljudskih prava, a među njima - napadi na Srbe, ostale etničke manjine, i da su u napadima učestvovali i pripadnici snaga bezbednosti. U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta se navodi da incidenti i napadi na  Srbe na Kosovu kontinuirano traju. Ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić je povodom izveštaja rekao da su se konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvale pravim imenom. On je izrazio nadu da će ovaj izveštaj uticati i na delovanje predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu da reaguju.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je kako je svestan da građani sumnjaju u bezbednost hrane u Srbiji, ali se situacija menja, jer će, kaže, Nacionalna laboratorija u Batajnici kontrolisati sve ostale laboratorije i radiće superanalize, iza kojih će stati država. Nedimović je za RTS naveo da izmenama Zakona o bezbednosti hrane, koje je usvojio parlament, Nacionalna referentna laboratorija dobija širi opseg nadležnosti kako za mleko, tako za ostalu hranu.

U svetu sa bolestima bubrega živi oko 850 miliona ljudi. Danas se širom planete govori o njima, jer se obeležava Svetski dan bubrega. Pod sloganom „Zdravlje bubrega za sve", ovaj dan se obeležava i u našoj zemlji.

Večeras će se igrati revanš mečevi osmine finala fudbalske Lige Evrope. Utakmicu Inter - Ajntraht Frankfurt prenosiće prvi program naše televizije.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво