Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić upozorio je da Prišština nastavlja sa ozbiljnim i opasnim provokacijama, koje dramatično ugrožavaju opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Vučić je u Beogradu na pres konferenciji, posle sastanka sa 140 političkih predstavnika Srba sa Kosmeta, naveo nekoliko incidenata, počev od najnovijeg - upada policije, odnosno Albanaca, na teritoriju Zubinog potoka, koja je uznemirila lokalno stanovništvo. U naredna dva dana sledi prihvatanje novog statuta Trepče, što vodi ka blokadi računa, jer Trepča nije registrovana po srpskim zakonima, već kao UNMIK Trepča, pod okriljem Ujedinjenih nacija, objasnio je predsednik. Kosovski Albanci žele uništenje Trepče, a to bi, kaže, značilo da 2 hiljade 400 ljudi ostane bez posla. Predstavnici Srba zatražili su povlačenje iz svih kosovskih institucija, a Vučić ih je zamolio da sačekaju odgovor 45 dana da bi obavio konsultacije sa važnim svetskim liderima uključujući i Kinu.

Pakistanski zvaničnici su saopštili da su oborena dva indijska aviona i zarobljena dva pilota, dok iz Nju Delhija potvrđuju gubitak jednog aviona, ali navode i da su oborili jednu pakistansku letelicu. Kako javlja Raša tudej, Indija je oborila pakistanski borbeni avion i izgubila svoj MiG-21. Pakistanska Agencija za civilnu avijaciju saopštila je u međuvremenu da je zatvorila svoj vazdušni prostor za sve komercijalne letove zbog eskalacije napetosti sa susednom Indijom. Premijer Pakistana Imran Kan pozvao je na razgovore zvaničnike Indije . Rekao je da se nada da će "zdrav razum" sprečiti eskalaciju sukoba izmedju dve susedne nuklearne sile. Iz Kremlja poručuju da su zabrinuti zbog rastućih tenzija i pozivaju dve zemlje na uzdržanost. Sličnu poruku poslao je i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Civilno-vojni aerodrom Lađevci kod Kraljeva zvanično je predat na upotrebu preduzeću "Aerodromi Srbije". Očekuje se da bude pušten u saobraćaj na Vidovdan. Vlada će u Aerodrom "Morava" u narednom periodu uložiti oko 8 i po miliona evra. Na prelazak aerodroma iz vojnog u civilni čekalo se osam godina, a ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je ono što je obećano sada ispunjeno, te da je ovo veliki dan ne samo za Kraljevo, već za čitav region. To je mogućnost za turistički i ekonomski razvoj, za kargo i putnički saobraćaj, naveo je Vulin.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво