Novosti dana

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da su sinoć porodici Milije Vulićevića u selu Vidanje kod Kline ukradeni steona junica, dva teleta i automobil, koji je jutros pronađen nekoliko kilometara od imanja. Ističe se da je to najbrojnija, dvanaestočlana srpska porodica u Vidanju i podseća da je bila na meti lopova još 2006. godine. Kancelarija upozorava da takvi incidenti produbljuju jaz između srpskog i albanskog naroda i stvaraju klimu nesigurnosti, posebno kada se krađe događaju u srpskim enklavama. Od policije u opštini Klina i međunarodnih snaga Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da pojačaju bezbednost preostalih srpskih žitelja i pokažu da li su zaista u službi stvaranja multietničkog društva koje počiva na poštovanju ljudskih prava.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da nema novih informacija u vezi s tragedijom koja se juče dogodila u sedištu Auto-moto saveza Srbije u Beogradu, a u kojoj je ubijen predsednik te organizacije Mirko Butulija, navodeći da se čekaju rezultati istrage. Stefanović je istakao da se dogodila užasna tragedija koja je duboko potresla sve one koji su poznavali i Mirka Butuliju i Predraga Đurđeva i izrazio saučešće porodicama. Mirko Butulija podlegao je juče povredama nakon što je u njega pucao generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev, koji je potom izvršio samoubistvo.

Nevreme u Dalmaciji, na Crnogorskom primorju i u Hercegovini. Najjača bura duvala je u Makarskoj, čak 191 kilometar na sat, a u Splitu je dostigla 176 kilometara na sat i najjača je u poslednjih deset godina. U priobalju je izbilo i nekoliko požara. Orkanska bura zaustavila je sav pomorski saobraćaj, a zatvoreni su i neki mostovi i putevi. Orkanska bura jačine preko 100 kilometara na čas u Herceg Novom je prouzrokovala štete na elektro mreži, zalenilu, na krovovima kuća, a odnela je i deo krova Instituta Igalo. U Baru je olujni vetar oborio veliku skelu. Jak olujni vetar koji je tokom noći duvao u Trebinju čupao je stabla, nosio krovove, rušio montažne zidove sa prodajnog centra, a oštećena je i javna rasveta. Kako se navodi, jaki udari vetra očekuju se i danas.

Svečana sala Jugoslovenske kinoteke od danas nosi naziv "Makavejev", po nedavno preminulom reditelju Dušanu Makavejevu. Tablu sa imenom jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i evropskih reditelja otkrio je mladi filmski reditelj Ognjen Glavonić. Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je projekciju filma "Nevinost bez zaštite" Dušana Makavejeva u okviru programa 47. Festa.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво