Moja knjiga

Jelena Radenović, glumica i rediteljka, govori o tome zašto joj je značajna knjiga ''Zašto se niste ubili – traženje smisla življenja'' Viktora Frankla, austrijskog psihijatra i neurologa. Viktor Frankl (1905–1997) bio je profesor, psihoterapeut, a osnivač je i jednog savremenog psihoterapijskog pravca – logoterapije.

Knjiga ''Zašto se niste ubili - traženje smisla življenja'', napisana 1945. godine, predstavlja psihološku studiju života u koncentracionom logoru, ali i svojevrsnu ličnu ispovest samog autora, koji je tri ratne godine proveo u četiri koncentraciona logora. U predgovoru knjige Frankl kaže da je ona pisana svega devet dana, i da je nastala takoreći iz duše. Autor ističe da mu primarni cilj nije bio da opiše život u logoru, već mu je bilo stalo do pouke koju bi iz svega toga trebalo izvući i koja bi vredela i za budućnost. I dodaje: ''Koncentracioni logor je tu samo kao primer, recimo kao model. Želeo sam njime da dokažem ne samo da život ima svoj smisao, već i da ga zadržava u svim uslovima i pod svim okolnostima, čak i onakvim kakvi su bili u Osvjencimskom logoru i da će ga sačuvati do svog zadnjeg trenutka, do našeg poslednjeg daha.''  Iako govori o graničnom obliku postojanja, o dehumanizaciji i depersonalizaciji života u logorskim uslovima, ovo ipak nije knjiga o smrti i beznađu, nego svojevrsna pohvala životu.  

Jelena Radenović priča kako je ovu knjigu otkrila, kako ju je doživela, čemu ju je knjiga naučila, i na koji je način logoraška ispovest Viktora Frankla povezana sa njenim ličnim životom. Jelena Radenović se bavi teorijom filma i medija, doktorirala je na Fakultetu dramskih umetnosti. Filmski centar Srbije objavio je njen doktorat ''Gluma u holivudskom mjuziklu'' kao posebnu knjigu. Autor je dokumentarnih filmova ''Kuda dalje­'' i ''Umetnost sećanja''.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво