Moja knjiga

Fotograf Velibor Žitarević govori o tome kako je otkrio priče argentinskog pisca Hulija Kortasara, kako ih je u tom prvom čitalačkom susretu doživeo, i zašto se ovim pričama uvek iznova vraća. Hulio Kortasar (1914–1984) jedan je od najoriginalnijih autora svog doba, vrhunski pripovedač i esejista. Pisao je poeziju, putopise, priče, romane, eseje, pozorišne i radio-drame... Njegov roman ''Školice'', koji odlukuje izuzetna jezička energija i sklonost poigravanju, preveden je na mnoge svetske jezike.

Prvu priču Hulija Kortasara, pod nazivom ''Zaposednuta kuća'', objavio je 1946. godine Horhe Luis Borhes u časopisu ''Anali Buenos Ajresa''. Borhes je bio oduševljen ovom pričom, i odmah je video da je reč o vrhunskom piscu. U delima Hulija Kortasara prisutan je uvek neki mali pomak, otklon od realnosti, koji dovodi do oneobičavanja običnih stvari. Ovo je vidljivo i u njegovim knjigama priča, koje mnogi čitaoci širom sveta izuzetno cene.

Velibor Žitarević govori o tome šta mu kao čitaocu znače priče Hulija Kortasara, ali otkriva i to koliko su priče argentinskog pisca predstavljale podsticaj u njegovom bavljenju fotografijom. Velibor Žitarević se od detinjstva bavi fotografijom. Fotografije su mu objavljivane kod nas, u časopisima i kao oprema kataloga koji prate slikarske izložbe, kao i u jednom japanskom časopisu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво