Vreme sporta i razonode

Aposlutni hit košarkaškog sporta u Srbiji je klub Sveti Đorđe, koji će uzeti učešće u završnici Kupa Radivoja Koraća u Nišu. Do te istorijske prilike došli su posle trijumfa nad novosadskom Vojvodinom u Kupu Srbije. Maleno Žitište, sa nepune tri hiljade stanovnika, prethodno poznato uglavnom po kvalitetnoj piletini, tako se našlo na velikoj mapi Srbije. Nekada je nosilo naziv Begej Sveti Đurađ, sedam vekova kasnije košarkaši iz ovog naselja postali su pravi heroji. Za dlaku im je, pre dve večeri, izmakao i pehar u našem najmasovnijem takmičenju, ali su se pokazali kao savršeni domaćini finala Kupa, koje je pripalo ekipi Novog Pazara. Predvođeni agilnim predsednikom Nikolom Pešutom, obećavaju nove uspehe, ali kao prioriret izdvajaju sportska druženja i širenje lepote sporta gde god se pojave. U našem studiju danas će biti šef stručnog štaba KK Sveti Đorđe, Marko Boljac i kapiten ekipe Boris Krstanović.

U poslednjim danima 2018, Olivera Moldovan je i zvanično rekla „zbogom" aktivnom bavljenju kajakom. Rastanak je bio emotivan, ali, ne i bolan, jer, kako reče starija od zlatnih sestara srpskog sporta, od kajaka će da pamti samo lepo. A da je bilo lepog, bilo je. Od svih medalja u karijeri, najdraža joj je ona srebrna sa Svetskog prvenstva 2014, u dvosedu na 500 metara sa sestrom Nikolinom, premda joj je srcu mila i ona kojom su odbranile evropsko zlato u konkurenciji mlađih seniorki, sve to osvojeno je u Moskvi. Iako nam je svima teško palo što će Olivera okačiti `kajak o klin`, njena odluka je konačna, neopoziva i zbog toga, tvrdi, sigurno neće žaliti.

Nema sumnje da su roditelji najbolji prijatelji svojoj deci, ali ne tako retko, posebno u sportu, desi se da - u najboljoj nameri - mališanima učine medveđu uslugu. Najsvežiji primer za to je utakmica dečaka-vaterpolista Partizana i Beograda, odigrana pre nekoliko dana, kada je došlo do opšte tuče na tribinama, u kojoj su učestvovali i mame, i tate, i tetke. Prštalo je na sve strane, bilo j i povređenih, morala je da interveniše policija. Šta je to što natera roditelje da dođu u takve situacije, koje uglavnom ostave posramljenim njihove naslednike? Neostvarene osobe na sportskom planu, želja da što bolje i na vreme udome decu ili samo žar borbe- pitanje je za širu debatu. Marijana Mladenović, sportski psiholog, razgovaraće danas sa nama na tu temu. O uzrocima, posledicama, ali i činjenici da su dečaci u bazenu, posle prekida utakmice, preostala tri minuta odigrali najdrugarskije što može, šaleći se između sebe i dodajući jedni drugima loptu. To je bio njihov odgovor na sve što se desilo. Zapušili su usta starijima iz svojih kuća. Oni bi samo da se igraju, ne da se od njih i na njima pravi biznis, posebno ne od onih od kojih bi to najmanje trebalo da se očekuje.

U studio Radio Beograda 1 `ateriraće` i višestruko nadarena mlada dama Jasna Dragojević. Nekadašnja stjuardesa, na različite načine pokušava da pokaže kako deca doživljavaju let avionom, da nam objasni da li se plaše, da pokaže kako se mališani osećaju tokom putovanja kroz oblake. U tom smislu, napisala je i modernu bajku `Mimolend`, o zemlji u kojoj se ispunjavaju sve želje. Sa vilenjacima Mimićima koji vole i čuvaju decu, dok putuju avionima, u tu bajkovitu zemlju  krenuće i Vila čarobnih krila. Pored predstave kojom obilaze dečje vrtiće i škole, uz dosta muzike, stihova i iskrenog smeha mališana, tu je i knjiga koju je Jasna objavila na engleskom jeziku- `Mimoland by the flying fairy`. Radionice koje je organizovala u rodnoj Mionici, u sklopu promocije knjige, održane su u želji da deca nauče vrednost darivanja i moć zahvalnosti.

I ove subote, kao i u svakom izdanju porodičnog magazina Radio Beograda 1, pratimo brojne aktuelnosti iz sveta sporta, kao i javnog, kulturnog i umetničkog života. U Pirotu jedva čekaju početak `Sajma peglanih kobacica`, dok će u Blacu biti održana tradicionalna manifestacija `Vuku u pohode`. Udruženje vojvođanskih učitelja predstavlja `Dane Zaharija Orfelina`. U okviru programskog ciklusa `Poezija uživo`, koga organizuje Radio Beograd 2, u saradnji sa zadužbinom Ilije Milosavljevića Kolarca, večeras od 19 časova, u sali ovog zdanja, biće održano veče akademika Ljubomira Simovića. U Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković, u Bulevaru kralja Aleksandra 71, u toku je izuzetna izložba pod nazivom `Šopenhauer i Niče`."Barokne heroine i kraljice" u velikoj sali Kolarčeve zadužbine sutra pre podne, u 11h, za čembalo i režiju, zadužena je Sofija Perović.

Festival poezije mladih u Vrbasu je jedna od značajnijih poetskih manifestacija Srbije, održava se od 1969. godine. Svake sezone deset najboljih mladih pesnika je u gostima ovom gradu, a pobednik dobija mogućnost štampanja knjige o trošku organizatora. 50 godina Festivala poezije mladih biće obeleženo i druženjem i stihovima u Kući Đure Jakšića u Skadarliji, u sredu, 23. januara. U petak 25. januara publika će imati priliku da uživa u muzičkom nadigravanju naše dve džez dive, Jelene Jovović i Bobane Đorđević, u pratnji njihovog vrhunskog benda, u klubu `Soul Society - stari Bitef`. Najbolji plivači Srbije 11 dana bili su na okupu i obavili sada već tradicionalne zajedničke pripreme na Košutnjaku, kojima je rukovodio naš sagovornik, selektor Igor Beretić. Odlukom EHF, ženski hokejaski klub BASK iz Beograda postao je organizator međunarodnog turnira u Indoor hokeju, koji će se u periodu od 15.2.-17.2.2019. održati u SC Banjica. Na ovom turniru učestvuju nacionalni prvaci Danske, Finske , Gruzije i HK BASK, kao prvak Srbije. Tim povodom, u goste nam dolazi predsednik naših šampionki u hokeju na travi Milan Minja Bojović.  

Vladimir Sekulić se, kroz seriju crteža "Dečak u crvenom prsluku", bavi medijskom prezentacijom događaja iz 2012. godine, kada je ukradena slika Pola Sezana pronađena u Srbiji. Izložba je otvorena do 1.februara u Domu omladine Beograda. Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej otvoriće svečanu Akademiju posvećenu akademiku Vladeti Jerotiću koja će biti održana večeras u 19 časova u `Kombank dvorani`..Domaćin večeri je Aleksandar Gajšek. Putujući fotografski projekat `Putovanja tri objektiva` od sinoć je u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka. Muzej nauke i tehnike Beograd predstavlja izložbu `Gojko Varda- šezdeset godina posvećenih dizajnu`. Akademija povodom školske slave Sveti Sava, posvećena liku Rastka Nemanjića, njegovom monašenju i duhovnom radu, održaće se 25. januara u Centru za kulturu `Vlada Divljan`. Više o tome reći će nam pesnik, reditelj i jedan od učesnika Akademije, Rade Pantelić. Oleg Kirejev, internacionalni muzičar koji živi i stvara širom Evrope i Amerike, nastupiće u 24. januara u klubu `Soul Society-stari Bitef`

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić počastiće nas i danas predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Počeo je sinoć i prolećni deo Bundes lige u fudbalu, pa ćemo pratiti kretanje rezultata na terenima značajnijih evropskih fudbalskih šampionata. U realizaciji nam, kao i obično, ulaznicama za fina kulturna dešavanja, pomažu Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, `Madlenijanum` i Kulturni centar Čukarica.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво