Vreme sporta i razonode

Odbojkašice Partizana biju jednu od odlučujućih bitaka za ulazak u plej-of domažeg šampionata. U, sada već po dobroj atmosferi poznatu, halu `Impuls`stižu odbojkašice Kleka. Crno-belim devojkama je stalo da pobede, da ostvare zacrtano, kako zbog prvog tima, tako i zbog svih ovih devojčica iz podmlatka, sa naslovne strane, koje izgaraju na treninzima i posvećene su odbojci, tom lepom, zdravom i atraktivnom sportu. Neposredno pred jedan od mečeva odluke, ovaj današnji, dolazi nam šef struke Partizana Ivan Steljić, zajedno s još jednim članom trenerskog štaba, biće to Danilo Stokuća. Eto prilike da popričamo o aktuelnom trenutku ŽOK Partizan i divnoj familijarnoj atmosefri koja je stvorena u ovom kolektivu.

Vlasnik tri državna rekorda u atletici, Milan Ristić, obelodanio je da je pobedio u životnoj trci u kojoj je za smrtnog neprijatelja imao - kancer. Lepa vest stiže preko okeana, iz Sjedinjenih Američkih Država, u kojima Ristić živi već više od deceniju. Inače, on je, kao član atletskog kluba Crvena zvezda aktuelni  vlasnik državnih rekorda na 110 metara sa preponama na otvorenom , zatim u dvoranskim uslovima, na 60 metara , kao i na 60 metara sa preponama. U najvažnijoj životnoj trci je- pobedio. Divan povod da se čujemo s našim reprezentativcem i porazgovaramo o vedrim temama.

Đorđe Đenić će i ove subote pratiti 41. `Dakar reli`, na kome je danas slobodan dan. Uzbudljivo je u Peruu, u Južnoj Americi, gde se vozi ova atraktivna trka i u kojoj, nažalost, više nema našeg Gabora Sagmajstera. Zbog kvara na motoru, bio je prinuđen da odustane, tek treći put od ukupno 11 učešća u trci u kojoj je najvažnije doći do cilja. Jovana Jovičić, jedna od najboljih odbojkašica obenovačkog TENT-a baš se namučila s teškom povredom u jesenjem delu sezone. Nedostajala je svom timu, a i njoj klupske drugarice i žar prvenstvenih utakmica. U goste nam dolazi i aktuelni šampion Srbije u moto- trkama Branislav Popović. Najuspešniji je, sa dva trijumfa, bio na stazi Beranovac u Kraljevu, a tokom prošle godine s uspehom se takmičio u grčkom gradu Seres, gde je takođe trijumfovao, kao i nemačkom Damaro kupu. Ne govori se baš često u medijima o ovom sportu, eto prilike da o njemu prozborimo na pravi način, da otkrijemo sve njegove lepote, a to će nam svakako najbolje dočarati upravo Popović, prvak države.

Interesantna gošća je, bez sumnje, i dama koja nam dolazi iz Splita, trenutno ima izložbu u galeriji `Singidunum`, pod nazivom `Od jedra pod kojin san plovila", na kojoj predstavlja jedinstvenu modnu kolekciju, unikatnih haljina nastalih od jedara kojima je plovila svetskim morima i okeanima. Zove se Tonka Alujević, rođena je na ostrvu Hvar, likovni  je umetnik,ali i performer, modni kreator, novinar, pisac, moreplovac, imala je čak i monodramu `Jubav u vrime kupusa`, pre tri godine izvođenu na sceni UK `Vuk` na Zvezdari.

Posle višemesečnog angažmana u inostranstvu, na kratko se u Beograd vratio Milan Petrović, jedna od značajnijih srpskih džez figura u ovom trenutku. Već večeras, sa svojim kvartetom, u jednom klubu u strogom centru glavnog grada prirediće muzičko druženje, u okviru koga će se čuti i numere sa novog albuma ove postave, objavljenog pod nazivom `Emotions`. Pored članova kvarteta Milana Petrovića, svoj doprinos ovom nosaču zvuka dali su i Sonja Kalajić - violine i testera, Aleksandar Radojičić- perkusije. Evo prilike da danas čujemo neke od numera sa šestog po redu izdanja kvarteta Milana Petrovića, uz njegove opservacije iz studija Radio Beogada 1.  

Beležimo, tokom emisije, i brojne druge aktuelnosti i zanimljivosti iz sveta sporta, kao i javnog, kulturnog i umetničkog života. Atletičarka Maja Ćirić, učesnica SP u dvorani i EP na otvorenom, vratila se sa priprema na Tenerifama- već danas ima prvu trku u Beogradu, na kraćoj distanci, sedam dana kasnije na 400 metara. Suzana Ćebić, nezaboravni libero naše državne reprezentacije, već duže vreme igra u Rumuniji. trenutno je članica kluba Alba Blaž, ali se nedavno- nažalost- povredila i trenutno se nalazi u rodnom Kosjeriću. Humanitarna organizacija „Zajedno za život" nastavlja da putem inovativnih sportskih akcija sakuplja sredstva za pomoć pri lečenju dece. Najnoviji poduhvat su humanitarne jutjub emisije, u kojima će od fudbalske i košarkaske veštine i preciznosti poznatih sportista i javnih ličnosti zavisiti ukupan iznos donacija. Reprezentativci Srbije u kajaku započeli su tronedeljne pripreme na Rogli, u Sloveniji, ali među njima nema Biljane Relić, odsustvovaće takođe zbog povrede. Finiš prošle godine odbojkaši Novog Pazara obeležili su sa dve pobede, pa tako kreću uz malo više volje u nastavak šampionata. Već sutra- igraju s Partizanom, posle i sa Vojvodinom, dva teška duela, potvrđuje to i trener Pazaraca Dejan Vulićević. Posle trenerskog rada u Vizuri i Crvenoj zvezdi, Mirjana Musulin od pre nekoliko dana nalazi se na klupi OK Železničar iz Lajkovca, kao šef struke u ovoj ambicioznoj sportskoj ekipi.

U Novom Sadu, budućoj prestonici evropske kulture, ponose se- kako i treba- bogatstvom različitosti. Tako je zamišljen i organizovan doček, proslava 7527. godine, 13. januara, na više lokacija. Izdavačka kuća `Kreativni centar` na pravi način - radno - obeležiće 30 godina uspešnog i kvalitetnog rada. Srpska modna dizajnerka Marina Mićanović predstavila je novu kolekciju, to je bila njena četvrta samostalna revija u Njujorku. Petnaestog i šesnaestog januara gošća biblioteke Centra za kulturu Kladovo je pisac Zorica Kuburović, ona je deo svog detinjstva provodila u ovom gradu.

Danas i sutra, Dom omladine Beograda, `Veterina Beograd` i društvo `Le PETit` po peti put priređuju `Mrnjau Fest` - jedinstveni festival posvećen mačkama. `Point Blank`, prvi autorski bluz bend u staroj Jugoslaviji, održaće svoj celovečernji nastup u `Starom Bitefu-Soul Society`, u petak 18. decembra i predstaviti muziku koja ih je održala čitavih 35 godina u putovanju stazama afroameričke tradicije zvuka. Sutra veče, u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa održaće koncert pod nazivom "Osam godišnjih doba". Ovo je tradicionalni Novogodišnji koncert jednog od naših najznačajnijih kamernih ansambala, koji je osnovan 1992. godine i koji za sobom ima preko 1600 koncerata u zemlji i inostranstvu. Orkestar je prošle sezone proslavio 25 godina umetničkog delovanja.  

Mjuzikl „Ko se boji Isidore Dankan" inspirisan autobiografskom knjigom Isidore Dankan „Moj život" u režiji rediteljke Gee Gojak biće izveden 13. januara u dva termina u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Šesnaestog januara Bibiloteka grada Beograda obeležava 88 godina postojanja, tom prilikom, biće dodeljeno i nekoliko priznanja i nagrada. Povodom obeležavanja 25 godina umetničkog rada tenor Zoran Todorović će održati gala koncert na Velikoj sceni `Madlenianuma` u petak 18. januara. U Francuskom instititu u Beogradu u utorak će biti otvorena izložba `Saputnici`, u prisustvu Vladimira Palibrka, autora i kustosa izložbe. Humanitarni koncert Beogradskih internacionalnih pevača biće održan u utorak, 15. januara, u Centru lepih umetnosti `Guarnerius`. Premijera u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu- predstava `Otac`, Augusta Strindberga, reditelj je Marko Misirača.

Kao što je i obećao kada je pre godinu dana ovenčan titulom najboljeg nastavnika u Srbiji, učitelj Miomir Dejanović iz OŠ Svetozar Marković u Vranju, nagradu od 1000 evra iskoristio je za objavljivanje zbirke edukativnih stripova, koje su on i đaci stvarali na časovima.  

I ove subote, uz nas i naše slušaoce su Dom omladine Beograda, `Akademija 28` i Kulturni centar Čukarica, pa će- kao i obično- biti ulaznica za fina kulturna dešavanja. Tu je i neizostavni vitez kulinarstva Milijan Stojanić, sa predlogom jelovnika za nedeljni ručak, kao i sve ono što se bude događalo u zemlji i svetu, tokom trajanja našeg porodičnog magazina.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво