Novosti dana

Pravoslavni vernici obeležavaju Badnji dan. U hramovima i domovima pale se badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića. Na platou ispred Hrama Svetog Save u 16 časova biće organizovano paljenje badnjaka, a patrijarh Irinej služiće svečano bdenije u kripti Hrama.

Patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici vernicima Srpske pravoslavne crkve, između ostalog, poručuje da je pitanje Kosova i Metohije pitanje opstanaka Srba, sveštenstva, monaštva.

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je Badnji dan i Božić svim pravoslavnim vernicima, uz poruku da veruje da će se ove godine živeti bolje. U obraćanju nakon sastanka sa predstavnicima Srba u regionu, rekao je da će Srbija, ukoliko nastavi putem ekonomskog napretka, moći još više da pomogne našem narodu, naročito po pitanju očuvanja kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta.

Predsedavajući Predsedništva BE HA Milorad Dodik poručio je da onoliko koliko je jaka Srbija, toliko su snažni i Srbi, ma gde živeli. Sastanku su prisustvovali predstavnici Srba iz Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, kao i premijerka Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Povodom božićnih praznika, ministri u Vladi, politički predstavnici, kao i političke stranke uputili su čestitke sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i građanima Srbije koji po julijanskom kalendaru slave Božić.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović poručila je da Srbija ne odustaje od zalaganja za ulazak u Evropsku uniju i istakla da nijedna ozbiljna država ne menja politiku "od danas do sutra". Ocenila je kako je Unija, zbog aktuelnih okolnosti, više okrenuta sebi, ali vidi i zna za jednostrane, nezakonite poteze Prištine. Ministarka ističe da Unija takve poteze suštinski ne toleriše .

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da , ukoliko parlament ne prihvati dogovor o Bregzitu, Britanija će se naći na nepoznatoj teritoriji. Ona je demantovala navode da će po drugi put odložiti glasanje o dogovoru o izlasku iz Evropske unije.

Zastava Srbije u martu ove godine zavioriće se ispred sedišta CERN-a u Ženevi kada će naša zemlja zvanično postati 23. stalna članica te prestižne naučne organizacije.

Urednik i voditelj - Miroslav Vojvodić

Urednik vesti - Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво