Gosti iz prošlosti

"Već toliko meseci me neprestano nagovarate, prijatelji moji, da vam što pre opišem svoje utiske o inostranstvu, i ne sluteći da me svojom molbom prosto dovodite u nepriliku. Šta da vam pišem? Šta da vam ispričam novo, što još nije poznato i već nije ispričano? Bio sam u Berlinu, Drezdenu, Visbadenu, u Baden-Badenu, Kelnu, Parizu, u Londonu, Lucernu, Ženevi, u Đenovi, Firenci, Milanu, Veneciji i Beču. U ponekom od tih mesta i po dvaput, i sve sam to obišao za dva i po meseca! A zar se može nešto kako treba razgledati kad se za dva i po meseca pređe toliki put?"

Fjodor Mihailovič Dostojevski do svoje četrdesete godine nikad nije bio u inostranstvu, a na takav put nešto ga je vuklo još od najranijeg detinjstva. Još od vremena kada je u duge, zimske večeri, ne znajući da čita, slušao otvorenih usta, obamirući od ushićenja i straha, dok su njegovi roditelji čitali pred spavanje gotske romane En Redklif od kojih je posle u snu buncao kao u groznici.

"I najzad sam se oteo i otišao u inostranstvo, i želeo sam, razume se, ne samo da što bolje razgledam već da vidim sve, apsolutno sve, bez obzira na kratak rok. Pored toga, nisam uopšte bio sposoban da hladnokrvno biram mesta boravka. Gospode bože, koliko sam očekivao od tog putovanja! Neka i ne razgledam ništa detaljno, mislio sam, ali ću zato sve videti, svud pomalo biti, pa će se iz svega što sam video iskristalisati neka celina, neka opšta slika. Celu zemlju svetih čudesa videću odjednom, iz ptičje perspektive, kao obećanu zemlju gledanu sa planine, u perspektivi. Jednom rečju, dobiću neki nov, divan i snažan utisak. Jednom rečju, obuzela me je neka neodoljiva želja za novim, za promenom mesta, za opštim, sintetičkim panoramskim utiscima iz perspektive."

Ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski je na put po Evropi krenuo 1862, a već naredne godine svoje utiske sa putešestvija objavio je u putopisnom eseju  "Zimske beleške o letnjim utiscima". U "Gostima iz prošlosti" poći ćemo njegovim stopama, put Berlina, Drezdena, Kelna, Pariza i Londona.

Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво