Nedeljom za selo

Agrarni budžet za narednu godinu veći je za 7,6 milijardi od ovogodišnjeg i usmeren je na razvoj, odnosno investicije u poljoprivredi. Najviše sredstava, više od 80 odsto, izdvojeno je za direktne podsticaje i mere ruralnog razvoja za koje je naredne godine namenjeno 8 milijardi dinara. Subvencije po hektaru ostaju 4 hiljade dinara, a podsticaji za tovnu junad povećavaju se sa 10 na 15 hiljada dinara po grlu.

Zbog dugog sušnog perioda pšenica u Vojvodini slabo niče, dok je na jugu zemlje, u Nišavskom okrugu, zasejano manje od 10 odsto planiranih površina. Očekuje se da ratari ipak neće odustati od setve i da će traktori izaći na njive čim se za to steknu uslovi.

Ukrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta kroz komasaciju ide veoma sporo. Kako bi se ubrzao taj proces, Ministarstvo poljoprivrede najavljuje donošenje posebnog zakona o komasaciji.

Selo Vranovo, kod Smedereva, poznato je po proizvodnji pečuraka. O tome kako se gaje pečurke i koliko je to unosan posao razgovarali smo sa malim proizvođačem Nebojšom Pantićem.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво