Vreme sporta i razonode

`Automobilizam kao hobi je prava antistres terapija, a kada niste pod stresom, sve je lakše`- reči su našeg gosta, koji je zaista višestruko interesantna ličnost. Zoran Glavaški, naime, vrlo je zapažen u srpskom šampionatu trka ubrzanja i autoslalomu, uz to je i bloger, kao i uspešna poslovna ličnost, po zvanju doktor, trenutno drugi čovek `Galenike`, na poziciji izvršnog direktora za komercijalne poslove, od momenta najnovije privatizacije ove kompanije. Dolazi nam u društvu supruge Jane, zaposlene u Zavodu za bolesti pluća i tuberkulozu na Zvezdari, ona obožava tricikl, zajedno s mužem pravi putopise, a nedavno je tražila trkačkog fiću, sa ciljem da svojoj snažnijoj polovini izađe na crtu već sledeće godine. I kćerka i dva sina takođe pokazuju ljubav prema automobilizmu.

Stanka Pejović je, takođe, osoba prepuna interesovanja i uspešna je, bukvalno, u svemu čega se prihvati. Danas nam dolazi kao predstavnica kik boks kluba `Krstaš`, ali je poznato i da je generalni sekretar u Sportskom društvu Radnički, zatim prva dama koja je ušla u svet kik boksa na ovim prostorima, nekadašnja kaskaderka, i sada uspešna u ronjenju, moto sportu, streljaštvu, jahanju i svemu što podiže adrenalin. `Krstaš` je prošlog vikenda imao divnu akciju, pod nazivom `Reši problem`- održana su, naime, predavanja o bolestima zavisnosti, o njihovom nastanku, značaju i mogućnostima lečenja. Društvo u našem studiju praviće joj Maja Milačić iz `Grig centra`, koji pruža podršku i pomoć mladima u osamostaljivanju, profesionalnom razvoju, zapošljavanju i ojačavanju za samostalni život. U okviru ove akcije, deci iz `Grig centra` omogućeno je besplatno treniranje kik boksa tokom poslednja dva meseca 2018. godine, u prostorijama kluba, u okviru našeg najstarijeg SD Radnički na Crvenom krstu. 

Kad smo već kod onih koji dolaze i kojima smo dužni da ostavimo bolji svet, pričaćemo ovog popodneva i o organizaciji za promociju i razvoj omladinskog turizma - `Serbia 4 Youth`. Kao njihov predstavnik, pridružiće nam se Tijago Fehejra. Iz dalekog Rija, preselio se zbog ljubavi prema jednoj devojci, a onda se zaljubio- u Srbiju. Tijago našu zemlju poznaje kao svoj džep i pokazuje je svima, a posebno studentima koji putuju preko organizacije „Srbija za mlade". U susret novogodišnjim akcijama i putovanjima po prelepim krajevima Srbije, popričaćemo o tome i drugim, brojnim akcijama ove organizacije, čiji članovi istinski vole mlade i Srbiju i, zahvaljujući četi volontera, doprinose da se što bolje upoznaju između sebe i zavole za sva vremena.

Gordana Stanković, naša koleginica, zaposlena je u RTS-u gde obavlja poslove realizatora, trenutno u ekološkom programu. Iako je to vrlo zahtevna i specifična forma posla, ona to obavlja s lakoćom i mnogo ljubavi. Kada odgovori na sve poslovne zahteve, još uvek joj ostaje dovoljno slobodnog vremena da ostatak dana provede onako kako samo njoj prija. Tada zaboravlja na sve tekuće probleme i posvećuje se jednoj specificnoj i krajnje neobičnoj umetnosti. Posvetila se- slikanju peglom. Počela je s malom putnom peglom i ostacima voštanih boja, zaboravljenih u nekoj fioci kada su njena deca završila školu. Danas Gordana stvara neobično lepe slike neverovatnih, razlivenih boja, nijansi i oblika. U njenim slikama svako vidi nešto drugo, nešto zanimljivo, nešto što podseća na rađanje, buđenje, cvetanje, igru leptira, bujanje trave, vrtloge vode...

Posle dugogodišnje pauze, grupa Alisa vraća se na scenu, u originalnoj postavi, kao i sa dva nova člana. Kambek je obeležen novim singlom `Pijane noći`, to je uvod u šesti studijsku album ovog sastava, zapamćenog po mega-hitu `Sanja` i, takođe ništa manje slušanim, pesmama `Kesten`, "Posle devet godina (Hej, hej, dečače)", "1389 (Neće Fata sina Bajazita)", "Da li si čula pesmu umornih slavuja", "Skidam košulju da legnem"... Frontmen Alise, Miroslav Pile Živanović, najaviće nam planove benda i ispričati kako su zamislili da povratak bude u velikom stilu, što se od ove grupe i očekuje.

Juče je u svetu obeleženo 146 godina od prve međunarodne utakmice, odigrane 30. novembra 1872. godine, tada su se sastale Škotska i Engleska. Rukovodstvo FK Crvena zvezda provelo je jučerašnji dan u Kosovskoj Mitrovici. Počasni predsednik Dragan Džajić. prvi ćovek kluba Svetozar Mijailović, generalni direktor Zvezdan Terzić i sportski direktor Mitar Mrkela razgovarali su sa studentima Tehničkog fakulteta, a prisustvovali su i protestu Belih mantila, u organizaciji srpskih zdravstvenih radnika. U Domu kulture u Gračanici od sutra međunarodni filmski festival `Kosovo i Metohija`. Sajam zimske sportske opreme i ponuda zimskog turizma `Expo Zim` dešava se od 6. do 9. decembra na Beogradskom sajmu. Pred nama je i Sajam automobila u Kragujevcu, dok u Novom Bečeju drže do zimskog ribolova- klub `Tisa` organizuje takmičenje u pecanju manića. Očekujemo i uključenje reportera sa Lige šampiona u stonom fudbalu, čiji je domaćin Beograd. U prostorijama Atletskog kluba Surčin, održana je godišnja skupština, na kojoj su- pored ostalog- dodeljena priznanja i proglašeni najuspešniji predstavnici kluba u godini koju uskoro ispraćamo- na tu temu govori poznati atletski trener Zvonko Lozančić. 

`Dani Kolubarske bitke` biće tradicionalno obeleženi u Lazarevcu. U Kući kralja Petra I, sinoć je održana promocija četvrtog i petog broja časopisa `Književna fantastika`. Izložba slika Nikole Rakića postavljena je u galeriji `Singidunum`. U Domu vojske Srbije, fondacija `Plavo` i medija centar `Odbrana` u četvrtak, 6. decembra, predstavljaju izložbu `Srpsko slikarstvo XX veka`. U Kulturnom centru Zrenjanina, večeras od 19 časova guslarsko veče pod nazivom `Ko se stidi svog porijekla, vazda rđa dovijeka`. U Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, u ponedeljak, tradicionalni gala koncert Jovana Kolundžije `Magija klasike`. Peti Japansko- srpski festival filma otvoriće kolektivna multimedijalna izložba na temu "Vizija"- festival se, inače, održava od 6. do 8. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci. Na 16. međunarodnom pozorišnom festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi, u zvaničnoj selekciji sutra će nastupiti predstava `Tvoja ruka u mojoj`, Opere i teatra `Madlenianum`. Jednu od uloga, za koju je već nagrađivana, tumači glumica Vjera Mujović.

Članovi grupe Ex Revolveri snimaju live album "The best of Revolveri 1994-2019", večeras u `Elektropioniru`. Grupa Zemlja gruva obeležava 10 godina rada, koncertom zakazanim za narednu subotu u velikoj sali beogradskog SKC-a. Prva premijera `Madlenianuma` ove sezone, predstava `Dolče vita`, na Maloj sceni 7. decembra. Izložba rok fotografija Nemanje Đorđevića otvorena je u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju. Manifestacija `Čuka fest` održava se i ove godine, Mladi vokalni solista Nemanja Crnatović najaviće svoje solističko veče u `Galeriji 73` na Banovom brdu. Hor AKUD `Ivo Lola Ribar` 4. decembra održava koncert u Kolarčevoj zadužbini, pod nazivom `Opelo držim kakvo ne vide nebo jošte`. Prvi put u Srbiji, sa radom je počela grupna škola harfe za decu. Željka Milošević je napravila osam malih, keltskih harfi i osmislila ovaj jedinstveni program.Ona je harfistkinja, dizajner zvuka, razredni starešina i profesor u Somborskoj srednjoj muzičkoj školi, ali i direktor i zamenik direktora mnogih udruženja koja za cilj imaju promovisanje muzike, umetnosti i pravih vrednosti.

Tokom emisije pratićemo i druga dešavanja i aktuelnosti iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić počastiće nas još jednim atraktivnim predlogom jelovnika za nedeljni ručak, a nagrade su nam - za ovo izdanje porodičnog magazina Radio Beograda 1- obezbedili Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Kulturni centar Čukarica, Opera i teatar `Madlenianum`, Centar lepih umetnosti `Guarnerius`, odnosno `Čuka fest` i Ex Revolveri. Biće, dakle, mnogo prijatnih iznenađenja za redovne slušaoce ovog programa. 

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво