Romano Them

Diskriminacija Roma je duboko ukorenjena u evropskim društvima i pred vladama je još dosta posla na unapređenju njihovog položaja, ocenili su učesnici Samita Roma Zapadnog Balkana koja je danas završen u Prištini.

Prenosimo komentar Bernarda Rorka profesora i saradnika Evropskog centra za prava Roma. U komentaru o sve raširenijoj pojavi anticiganizma u Evropi, Rork se osvrće na događaje u poslednjih deset godina u kojima su žrtve bili pripadnici romske zajednice. Govori i o uticaju evropskih političara da anticiganizam ostane poslednji prihvatljivi rasizam na evropskom tlu.

Narodna pravobraniteljica Hrvatske objavila analizu u kojoj imenuje niz državnih tela koja svojim nečinjenjem i toleracijom eksplicitnih ustaških i nacističkih simbola ugrožavaju Ustav i otvaraju prostor bujanju mržnje, posebno prema Romima, Srbima i Jevrejima.

Čuveni izraelski istoričar i najpoznatiji istraživač genocida u Drugom svetskom ratu Gideon Grajf predložio je Emiru Kusturici da snimi film o stradanjima i strahotama u Jasenovcu.

Emisiju vode Gordana Nešović i Branko Đurić.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво