Kod dva bela goluba – ciklus emisija posvećen Milošu Crnjanskom

Radio Beograd 1 u okviru emisije „Kod dva bela goluba“ obeležava jubilej 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. Svaki petak, od 26. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

U okviru ovog ciklusa emisija biće govora o lirskom kvalitetu dela Miloša Crnjanskog, o susretu i prožimanju pesničkog i proznog dara u njegovom stvaralaštvu, o jezičkom umeću, o sumatraizmu, o lutanjima i stranstvovanjima pisca ''Lirike Itake'' i ''Seoba''. Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje koliko je delo Miloša Crnjanskog danas živo i podsticajno čitaocima i savremenim piscima. Emisija kojom ćemo zaokružiti ovaj ciklus zamišljena je kao svojevrsni rečnik umetnosti Miloša Crnjanskog, i u njoj će naši sagovornici prokomentarisati ključne pojmove i reči, bitne za njegovo književno stvaralaštvo.

U večerašnjoj emisiji zavirićemo u "beskrajni krug" proze  Miloša Crnjaskog: "Dnevnik o Čarnojeviću", "Seobe", "Drugu knjiga seoba", "Roman o Londonu" i "Kod Hiperborejaca". I još jednom progoviriti o lutanjima, nemirima, slutnjama, o seobama, o "nemoći ljudskog života i zamršenosti sudbine naše", o slučaju koji je najveći komedijant na svetu, o sumatraizmu i poetičkom "vjeruju", koje naslućujemo kroz njegovu poeziju i knjigu "Itaka i komntari".

Zahvaljući tonskom arhivu Radio Beograda čućemo i šta je sam Miloš Crnjanski govorio o svom stvaralaštvu.

Autor i urednik emisije Tamara Krstić.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво