Novinarenje

Danas je 24. oktobar Dan Organizacije Ujedinjenih nacija koji se širom Planete obeležava od 1948.godine.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u ovogodišnjoj poruci je podsetio da je 24. oktobra 1945. u San Francisku usvojena Povelja UN -istorijski dokument u koji su narodi sveta, kako je rekao, ugradili svoje nade, snove i težnje i istakao da službenici UN iz dana u dan predano rade na ostvarivanju ciljeva Povelje.

Na svetskoj političkoj i medijskoj sceni i dalje bura povodom ubistva saudijskog novinara i kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Ujedinjene nacije saopštile su da bi generalni sekretar Antonio Gutereš mogao da pokrene nezavisnu istragu o ubistvu novinara Kašogija ukoliko im Turska uputi zvanični zahtev.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je poručioda aferu Kašogi Turska prati kao predstavnik savesti čitavog čovečanstva. Kašogijevo ubistvo,ocenio je Erdogan, bilo je političko i planirano unapred, a ne incident kako to sada tvrde Saudijci.

Ubrzo posle govora predsednika Erdogana juče u Parlamentu u Ankari saudijske vlasti su saopštile da će pozvati na odgovornost sve krivce za ubistvo novinara „ko god da su oni", a britanski Skaj njuz objavio da su u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu pronađeni delovi tela brutalno ubijenog 60-togodišnjeg saudijskog novinara Džamala Kašogija

Sagovornik „Novinarenja" je Vojislav Lalić publicista i novinar poznavalac prilika na Bliskom istoku, posebno u Turskoj.

Autor Zorana Bokan.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво