Talasanje - Šetnja

Nakon što je edicija Srbija 1914-1918 postigla veliki uspeh, kako u stručnim tako i u širokim krugovima, RTS izdavaštvo i IK Prometej odlučili su da zaokruže objavljivanje dela o Srbiji u Prvom svetskom ratu. Nedavno je objavljeno novih deset naslova u petom kolu edicije Srbija 1914-1918, čime se ujedno obeležava stogodišnjica od završetka Velikog rata. O ediciji Srbija govore gosti: Dragan Inđić, odgovorni urednik Izdavaštva RTS i Zoran Kolundžija, urednik Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada, pokretač Edicije.

Čućete razgovor sa autorom knjige „Imigranti i izbeglice", Vamikom Volkanom, gostom Međunarodnog sajma knjiga, povodom promocije srpskog izdanja ovog zanimljivog dela koje se bavi psihološkim problemima izbeglištva.

U Maloj galeriji Doma Vojske Srbije do kraja oktobra traje izložba „Usred zemaljske bajke" Slobodanke Rakić Šefer, na kojoj će biti prikazano tridesetak dela nastalih u ciklusu posvećenom grožđu i vinu, temama kojima se slikarka bavi već četiri godine. Tim povodom naša gošća je autorka ove izložbe.

Ove godine se obeležava 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, koja je prvi i još uvek najznačajniji međunarodni akt o ljudskim pravima, i tiče svakog, bilo kog čoveka kao pripadnika celog covečanstva. Obeležavanju godišnjice pridružila se i Evropska unija koja je započela kampanju na evropskom tlu. Iz svake države izabran je po jedan branitelj ili braniteljka ljudskih prava, koji, kroz seriju video spotova, skreću pažnju na osnovna načela Univerzalne deklaracije. Srbiju predstavlja Marija Mitrović, izvršna direktorka Koalicije romske omladine Srbije, naša današnja gošća, koja, za našu emisiju, govori o položaju mladih pripadnika svoje zajednice.

Za nauku i tehnologiju hrane, kao i za istraživanja trendova u prehrambenoj nauci, sve je veće interesovanje širom sveta. Nedavno je o budućnosti hrane bilo reči na Međunarodnoj naučnoj konferenciji - UNIfood, koja je održana povodom rangiranja Univerziteta u Beogradu, u oblasti prehrambene nauke i tehnologije, na visoko 35. mesto na Šangajskoj listi svetskih fakulteta. Od prirode do standardizovanih proizvoda, hrana izaziva veliko interesovanje mnogih sektora, a istraživanje se sprovodi u svim srodnim oblastima. U emisiji govorimo o tome kakva je budućnost hrane.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво