Vreme sporta i razonode

Srbija je prvak sveta. Najveći uspeh u istoriji ženske odbojke. U finalu Svetskog prvenstva u Japanu, Srbija je savladala Italiju rezultatom 3-2. Posle bronze iz 2006. godine, naše devojke su osvojile i najsjajnije odličje. U vrlo napetom i neizvesnom meču, bilo je- po setovima- 21-25, 25-14, 23-25, 25-19 i, konačno, 15-12. Prelepe vesti sa Dalekog istoka, kao divan početak još jednog izdanja porodičnog magazina Radio Beograda 1. Krajem jula počele su pripreme naših najboljih odbojkašica za Svetsko prvenstvo koje je ispisalo još jednu divnu stranicu srpskog sporta. Krenulo je u Kovilovu, završilo u Jokohami, na najlepši mogući način. Čarobnice ovog sporta dale su sve od sebe i uspele da prigrabe tako dragocenu i toliko željenu medalju. Današnju emisiju počinjemo upravo pričom o japanskim uspesima izabranica Zorana Terzića, uz komentare nekoliko naših najpoznatijih odbojkaških trenera. Lep i radostan dan za Srbiju. Jedan od onih za koje se živi, kada se čovek bavi sportom. Ili, makar, navija - disali smo s našim lepoticama od početka do kraja šampionata planete. U Hamamaciju, Nagoji i, evo, u Hirošimi.

Nije bilo lako Bojani Milenković, koja je- posle medalje u Bakuu- zaslužila i dobiće i ovu iz Japana. Nije, jer je, usled povrede prednjih ukrštenih ligamenata i meniskusa levog kolena, morala da napusti Svetsvko prvenstvo i ode u Italiju, na kliniku Vila Stjuart, gde joj je urađen operativni zahvat. Doktor, čuveni profesor Pjerpaolo Marijani, koji je svojevremeno izlečio i fudbalskog asa Frančeska Totija, saopštio je da je sve dobro protekla, ali ipak ostaje žal što mlada igračica, nova članica Skandićija, nije mogla da dočeka završnicu takmičenja planete u `zemlji izlazećeg sunca`. Nazvaćemo je u Rim, gde se oporavlja, da vidimo kako se oseća i kako je iz bolničkog kreveta ispratila završnicu Svetskog prvenstva.

Poznata atletičarka Sonja Stolić novi je član stručnog štaba AK Partizan, kome se priključio i njen suprug Branislav Lazić iz Republike Srpske, koji je diplomirao na Fakultetu fizičke kulture na Palama. Sonja je, tokom uspešne trkačke karijere, osvojila pet evropskih medalja i čak deset titula prvakinje Balkana u krosu. Sada se potpuno posvetila trenerskom zanatu i sigurno je da će imati šta da kaže i pokaže `onima koji dolaze`, u svetu `kraljice sportova`.

Ni najpedantniji hroničari ne mogu da zabeleže koliko je velikih uspeha postigao tokom karijere Damir Mikec, reprezentativac Srbije u streljaštvu. Ne samo tokom čitavog svog sportskog života, nego verovatno ne čak ni one ostvarene ove godine. Pričaćemo, ipak, o najsvežijim medaljama, dve srebrne, osvojene na Svetskom prvenstvu u Čangvonu, u Južnoj Koreji. U pitanju su odličja srebrnog sjaja, pojedinačno - malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora, koji više nije u programu OI, i ekipno, istim oružjem, uz Mikeca su gađali Dimitrije Grgić i Duško Petrov. Damir Mikec je, inače, već pet godina član bundesligaša Kilhajma, sa kojim isto ostvaruje dobre rezultate u nemačkom prvenstvu. Čini se, ipak, da Mikec nestrpljivo očekuje leto 2020. godine, famozne Olimpijske igre i ispunjenje jedinog nedosadanjanog sna, osvajanje medalje na najvećoj smotri planete.

 

Govorimo danas i o startu nove sezone Mini- maksi lige u fudbalu. Osnovana je februara 2001. godine u Beogradu i za kratko vreme postala nacionalni fudbalski pokret za decu, fudbalski inkubator u kojem se legu "orlići" za buduće uspehe srpskog fudbalskog sporta. Više od 100 reprezentativaca i internacionalaca prve takmičarske korake načinilo je upravo u okviru ovog takmičenja, među njima Filip Kostić, Luka Milivojević, Sergej Milinković- Savić, Grujić, Katai, Mudrinski, Poletanović, Đurđević, Jovanović, Čaušić, Jojić...Mini- maksi liga odvijaće se ove godine u 27 gradova Srbije, a najavićemo je u društvu njenog direktora, agilnog i vrednog Marijana Menićanina.

Vladimira Jovića smo upoznali kroz naše emisije kao studenta bogoslovije, ali i kao šampiona u pauerlifitngu. Posle desetina odličja na domaćoj sceni i obaranja nekoliko rekorda, stiglo je i jedno fino internacionalno priznanje. Branio je boje reprezentacije i osvojio drugo mesto na Balkanskom prvenstvu, u kategoriji do 66 kg, čime je postao vicešampion Balkana. Podigao težinu u totalu sve tri discipline (benč pres, čučanj i mrtvo dizanje) 455kg , i time ostvario novi lični rekord.

Dokumentarno- igrani serijal naše kuće `Tajne službe Srbije` sigurno će privući pažnju gledalaca. Reč je o prvom projektu tog tipa u istoriji obaveštajno- bezbednosne službe Srbije, od njenog nastanka, do kraja Drugog svetskog rata. O ovom ostvarenju govoriće nam scenarista Svetko Kovač, direktor Vojnobezbednosne agencije u periodu 2004- 2014. godine, kao i producentkinja serije Danka Milošević.

U organizaciji Instituta za razvoj humanističkih disciplina `Belko` iz Beograda i Centra lepih umetnosti `Gvarnerijus`, sinoć je održana promocija knjige `Grebeni od kostiju`, Borisa Jovanovića Kastela. To je prvo izdanje u novopokrenutoj ediciji `Balkanski juvelir`. Kastela, inače, kritika smatra uglednim imenom mediteranskog pesništva i postjugoslovenske književnosti. Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, poljski, češki, albanski, mađarski, makedonski, ukrajinski  i slovenački jezik. Ovo mu je osamnaesta knjiga poezije, uz odabrane knjige eseja i druge vrste književnih izraza. 

Tokom emisije, dabome, registrujemo i brojne događaje iz sveta sporta, kao i javnog, umetničkog kulturnog života. Najavljujemo `Borine pozorišne dane`, koji sutra počinju u Vranju, baš kao i dugo iščekivani Sajam knjiga na Beogradskom sajmu. U Jagodini u ponedeljak startuje Festival dečkih i omladinskih pozorišta Srbije. Eto nama i Beogradskog džez festivala, od 24. oktobra. Dvanaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike ove godine biće održano od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru.U Galeriji savremene umetnosti u Zrenjaninu u toku je 39. susret akvarelista. Devetnaesti internacionalni džez festival u Kragujevcu održava se od 26. do 28. oktobra, u Knjaževsko- srpskom teatru. U galeriji Centra za kulturu `Masuka` u Velikoj Plani, preksinoć je otvoren dvadeset peti Jesenji likovni salon. Srbiju će posetiti ansambl iz centralne provincije Kine - Henan. Folklorne igre, pesme i Šaolin veštine- sutra veče na velikoj sceni `Madlenijanuma` 

Veče Čajkovskog biće održano u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije, uz Simfonijski orkestar umetnickog ansambla `Stanislav Binički`. U Ustanovi kulture `Parobrod` 24. oktobra solo klavirsko veče, koncert improvizovane muzike, koju će na klaviru izvoditi Aleksandar Jovanović Šljuka. Udruženje vizuelnih umetnika Užica podseća da je u toku izložba u galeriji `Reflektor` , i to pod nazivom `Imaginarni medicinski izveštaj`, čiji je autor Ivana Aranđelović. Promocija romana `Gvozdene grudi`, autora Mike Vacovića- Vladisavljevića, održana je  u Centru za kulturu `Vlada Divljan`. Preksinoć su u velikoj dvorani Kinoteke premijerno filmski prikazane `Čelične ratnice`, autorke Jelene Mile. U toku je izložba koju imaju Dragomir i Snežana Svičak u Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu. U galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli otvorena je izložba ulja na platnu Slobodanke Rakić- Šefer, pod nazivom "Otkrivanje tajni".

Proslavljeni violinista Jovan Kolundžija koncertom u Mladenovcu započeo je turneju po gradovima Srbije.U toku je jedanaesti Festival predstava za decu „Mali Joakim", u organizaciji Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, odvija se u Narodnom pozorištu u Užicu.  Privodi se kraju 27. festival „Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru. Umetnica Mila Vico- Jovanović osmislila je i napravila još jednu izložbu hummanitarnog karaktera. Najavljujemo i `Beogradski hevi metal festival 3`. U Muzeju afričke umetnosti otvorena je samostalna izložba Masinise Selmanija `Podeljeni svetovi`. Danas i sutra u `Kombank dvorani`, bivšem Domu sindikata, u organizaciji Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograd i Akva sveta biće održan 5. po redu sajam AquaTerra Srbija, sa razmenom i prodajom zivotinjica, hrane i opreme. U Tržnom centru `Stadion` na Voždovcu u toku je akcija `Svi na vagu`, u okviru koje se- uz težniu- mogu besplatno izmeriti i nivo holesterola, šećera, masnoća u krvi, statusa vitamina i minerala...  

U Ostinu, glavnom gradu američke države Teksas, ovog vikenda održava se trka formule 1 za Veliku nagradu Sjedinjenih Američkih Država. Pratićemo i kretanje rezultata na utakmicama Super i Prve lige Srbije koje se u igraju vreme emisije, kao i one iz značajnijih evropskih fudbalskih šampionata. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić obradovaće nas novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak, a poslovni saradnici Dom omladine, `Akademija 28` i `Madlenijanum` ulaznicama za pozorišne predstave i druga kulturna dešavanja. Čućemo i kako je proteklo još jedno druženje u okviru serije Krosa RTS-a, domaćin našoj ekipi i brojnim takmičarima ovoga puta bio je Šabac. 

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво