U središtu pažnje

Premijerno predstavljamo monografiju “Milena Dravić ili ključ snova”, tv autora, dokumentariste i pisca Anite Panić, luksuzno srpsko-englesko izdanje koje je objavio Filmski centar Srbije. Uzbudljiva sećanja holivudske zvezde Olega Vidova, eseji o Makavejevu i Puriši Đorđeviću i lična arhiva i tekst same Milene, čine ovu monografiju posebnom.

Ova monografija sa 364 strane, u sedam poglavlja analitično i sa puno zanimljivih detalja predstavlja život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije, Jugoslavije i Evrope.

Detaljno i sa puno arhivske građe rasvetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera Milene Dravić.

Kako ima puno značajnih umetnika koji su govorili o bogatom Mileninom stavralaštvu, izdvajamo prvo poglavlje koje je posvećeno njenoj filmskoj karijeri, a tekstove su pisali reditelji: Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić, Želimir Žilnik; kostimografi: Zagorka Stojanović i Boris Čakširan, Predrag Popović, direktor gotografije, koji je i recezent knjige, filmski radnik Srđan Ilić, glumci: Rade Šarbedžija, Mira Furlan, Nikola Đuričko, slovenačka glumica Milena Župančić.

Kurozitet ovog poglavlja je i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova, koji je bio Milenin partner u filmu ''Bitka na Neretvi'' i koji je, nažalost, preminuo u maju prošle godine.

Važan deo ovog prvog poglavlja čine i dva eseja posvećena dvojici sjajnih reditelja čiji su filmovi obeležili Mileninu karijeru - Dušanu Makavejevu i Puriši Đorđeviću, koje je napisala autorka monografije Anita Panić.

Urednik i voditelj: Milena Božović Manić

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 22. okt 2018, 18:21)
ana [neregistrovani]

cestitke

autoru monografije i novinarki na savrsenoj emisiji,

(ponedeljak, 22. okt 2018, 17:21)
Slavica [neregistrovani]

Radovanovic

BRAVO!
DIVNA IDEJA.

U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]