Talasanje - Šetnja

Izložba fotografija "Arheologija Beogradske tvrđave" otvorena je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu. Izložba predstavlja novije rezultate arheoloških istraživanja u kompleksu Beogradske tvrđave i njihovu povezanast sa delatnošću nekoliko generacija istraživača koji se na različite načine bave njenim sveobuhvatnim nasleđem.

Stogodišnjica rođenja slavnog švedskog reditelja i scenariste Ingmara Bergmana biće obeležena u Kinoteci programom njegovih restaurisanih filmova od 16. do 21. oktobra.
Na svečanom otvaranju biće prikazan Bergmanov oproštajni film „Sarabanda". Slede „Persona", „Divlje jagode", „Jesenja sonata", „Sedmi pečat"... kao i dokumentarni film „Ostrvo Bergman" u režiji Mari Nirerod, a biće održana i panel diskusija o Bergmanovom stvaralaštvu.

Žene koje žive na selu čine jednu četvrtinu ukupne svetske populacije, a o njihovom položaju dovoljno govori činjenica da poseduju samo 2% zemlje, dok od svih poljoprivrednih prihoda dobijaju samo 1%. Žene na selu su i dalje izložene teškom fizičkom radu, njihov doprinos se gotovo i ne vrednuje, a u vrlo malom procentu poseduju imovinu. Petnaesti oktobar ustanovljen je kao Svetski dan seoskih žena sa željom da se ukaže na njihov težak položaj i na probleme sa kojima se one svakodnevno suočavaju.

Vakcinacija protiv gripa počinje danas u domovima zdravlja. Obezbedjene su dovoljne količina besplatnih vakcina, a stručnjaci ističu da bi trebalo da se vakcinišu sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici, trudnice i stariji od 65 godina.

Sa vama je Mirjana Nikić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво